Asigurătorii câștigă, la rejudecare, în dosarul privind plafonarea tarifelor RCA. Guvernul, obligat să le achite cheltuieli de judecată de aproape un milion de lei

Asigurătorii câștigă, la rejudecare, în dosarul privind plafonarea tarifelor RCA. Guvernul, obligat să le achite cheltuieli de judecată de aproape un milion de lei
Adrian Dumitrache
Adrian Dumitrache
scris 12 apr 2024

Mai mulți asigurători au reușit să convingă Curtea de Apel București să le admită cererea de anulare a unei hotărâri a Guvernului Cioloș din 2016, prin care au fost stabilite tarife maxime la asigurările RCA pentru o perioadă de 6 luni. În plus, Guvernul trebuie să achite companiilor de asigurare cheltuielil de judecată în sumă totală de 917.800 lei, conform datelor Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Inițial, Curtea de Apel București a respins cererile asigurătorilor în august 2021, detalii AICI, dar Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în noiembrie 2023, detalii AICI, trimițând dosarul spre rejudecare.

Urmărește-ne și pe Google News

Asigurătorii câștigători sunt Asirom Vienna Insurance Group, Generali România Asigurare Reasigurare, Groupama Asigurări, Omniasig Vienna Insurance Group și Uniqa Asigurări. 

De menționat că în acest dosar a fost parte și Allianz-Țiriac Asigurări, dar compania s-a retras ulterior.

La mijlocul lunii septembrie 2016, Guvernul Cioloș a aprobat o ordonanță de urgență care a prevăzut înghețarea tarifelor RCA la un nivel stabilit de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), pentru o perioadă de șase luni. Actul normativ a fost aprobat pe fondul protestelor transportatorilor auto cu privire la prețurile excesive pe care asigurătorii le practicau pentru acest tip de asigurare.

După ce ASF a stabilit tarifele maxime pentru polițele RCA, Executivul condus de Dacian Cioloș a emis, în noiembrie 2016, o hotărâre privind stabilirea tarifelor de primă maxime la RCA, act normativ pe care asigurătorii l-au contestat în instanță.

În preambulul HG 826/2016 se precizează că "având în vedere ieșirea recentă din piața asigurărilor a unor operatori care vindeau ieftin (Astra Asigurări și Carpatica Asig - n.r.), dar cu pierderi masive, precum și situațiile de dificultate financiară majoră ale unor societăți din piață, fapt ce a generat o evoluție ascendentă a primelor medii pe piață, cu luarea în considerare a volatilității ridicate și a dispersiei extreme a tarifelor de primă RCA pe categorii de risc similare și având în vedere evoluțiile impredictibile ale unor componente de cost ale asigurării obligatorii de răspundere civilă auto".

După ce tarifele maxime la RCA au fost aplicate timp de șase luni, ASF a calculat tarife de referință, acestea având caracter orientativ, fiind determinate pe baza datelor statistice de la nivelul pieței de asigurări RCA.

EXCLUSIV Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - Safety Broker a achiziționat portofoliul Globasig

Segmentul RCA reprezintă o treime din veniturile pieței asigurărilor și constituie o importantă sursă de lichidități pentru companiile autorizate să practice acest tip de asigurări.

Pe de altă parte, întrucât clauzele și sumele asigurate sunt identice, vânzarea polițelor RCA este influențată puternic de preț, motiv pentru care foarte mulți șoferi caută cel mai scăzut tarif.

În acest context, asigurătorii care practică tarife reduse la RCA au atras cei mai mulți clienți. La acea vreme, City Insurance și Euroins aveau o cotă de 70% din piața RCA. În prezent, ambele companii sunt în faliment.

În afară de dosarul privind contestarea HG 826/2016, Allianz-Țiriac Asigurări, Asirom, Generali, Groupama, Omniasig, Grawe și UNIQA au cerut, separat, despăgubiri pentru că ar fi fost forțați să vândă polițe RCA la prețuri care în cazul altor societăți, precum Astra și Carpatica, au condus la falimentul acestora.

Asigurătorii au cerut în instanță obligarea Guvernului la plata unor prejudicii în sumă de 56,2 milioane de lei pentru plafonarea tarifelor RCA.

În cazul dosarului Allianz-Țiriac Asigurări, asigurătorul a renunțat la litigiu, după ce inițial instanța a hotărât suspendarea.

Judecarea altor patru dosare - UNIQA, Omniasig, Asirom și Groupama - a fost suspendată până când litigiul privind plafonarea tarifelor RCA va avea o decizie definitivă.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
rca
tarife
plafonare
dosar
litigiu
instanta
guvern