Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a extins lista riscurilor din categoria asigurărilor generale pe care le poate prelua compania Euroins Insurance AD, parte a grupului bulgar Eurohold, acționarul majoritar indirect al Euroins, asigurător român pentru care tribunalul a decis deschiderea procedurii de faliment.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Profit.ro organizează pe 27 noiembrie, cu transmisiune în direct inclusiv la PROFIT NEWS TV, cea de-a șasea ediție a Profit Financial.forum, cu lideri ai piețelor financiare și autorităților din domeniu, respectiv din conducerea Băncii Centrale, Guvernului, Ministerului de Finanțe, Autorității de Supraveghere Financiară, ca și cu manageri de top din bănci comerciale, companii din piața de capital, asigurări și administratori de fonduri
Instituția atenționează, în paralel, că Euroins Insurance AD este "în același grup cu EUROINS ROMANIA ASIGURARE REASIGURARE, căreia i-a fost retrasă autorizația de funcționare de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, ca urmare a constatării stării de insolvență, fiind pronunțată și deschiderea procedurii de faliment împotriva acesteia".
Anterior, pe pagina ASF, Euroins Insurance AD era notificată să preia riscuri din clasa 10.2, respectiv "Asigurări de răspundere civilă pentru răspunderea transportatorului (CMR)".
CITEȘTE ȘI UNIQA Asigurari vrea să păstreze contul D&O al Hidroelectrica. Polița a fost estimată la peste 11 milioane de leiÎn prezent, lista include clasele 1 - Asigurări de accidente, 2 - Asigurări de sănătate, 3 - Asigurări de mijloace de transport terestru (altele decât feroviare), 4 - Asigurări de mijloace de transport feroviar, 5 - Asigurări de mijloace de transport aerian, 6 - Asigurări de mijloace de transport maritim, lacustru și fluvial, 7 - Asigurări de bunuri în tranzit, 8 - Asigurări de incendiu și alte calamități naturale, 9 - Alte asigurări de bunuri, 11 - Asigurări de răspundere civilă pentru mijloace de transport aerian, 12 - Asigurări de răspundere civilă pentru mijloace de transport maritim, lacustru și fluvial, 13 - Asigurări de răspundere civilă generală, 14 - Asigurări de credite, 15 - Asigurări de garanții, 16 - Asigurări de pierderi financiare și 17 - Asigurări de protecție juridică.
Profit.ro a anunțat, în luna iulie a acestui an, că Eurohold a lansat o nouă companie pe teritoriul României, pentru a furniza servicii de asigurări non-auto.
Denumită Phoenix MGA Services, societatea are un capital social de 100.000 lei, controlat integral de Euroins Insurance Group AD (Bulgaria), și va fi condusă de Daniela Nicolae-Pora, director de subscriere al Euroins România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Tranzacție - OTTO Broker integrează portofoliul Sirius Broker, la doi ani după o mișcare similarăPora lucrează de 13 ani la Euroins România, după ce anterior a fost la BCR Asigurări, BRD Fond de Pensii, Generali Asigurări și Asirom, având o experiență în domeniu de 22 ani.
"Phoenix MGA Services este înființată de grupul nostru de asigurări cu referire la o intenție anterioară și deja anunțată în trecut a subsidiarei noastre bulgare - ZD Euroins Bulgaria AD (Euroins Bulgaria) - de a începe să ofere servicii de asigurări non-auto în România. Intenția datează din trecut și Euroins Bulgaria notificase cu mult timp în urmă autoritățile de reglementare competente.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Vodafone România vrea Telekom Mobile. Audit tehnic lansatAceastă intenție face parte din strategia Euroins Bulgaria de a-și extinde afacerile în Europa Centrală și de Sud-Est. În prezent, Euroins Bulgaria operează în conformitate cu Directiva UE privind serviciile (libertatea de a furniza servicii/FOS) pe piețe precum Polonia, Spania, Țările de Jos, Germania, Italia și Marea Britanie. Compania operează și în Grecia, printr-o sucursală, pe principiul libertății de stabilire (FOE)", a transmis atunci Eurohold Bulgaria pentru Profit.ro.
CITR filiala București a fost numit de către Tribunalul București lichidator judiciar al Euroins.
CITEȘTE ȘI CITR: Modificări ale termenelor-limită în falimentul Euroins
În data de 17 martie 2023, ASF a decis să suspende atribuțiile conducerii Euroins și să retragă autorizația de funcționare a companiei, să constate starea de insolvență a acesteia și să ceară instanței, în consecință, declararea stării de faliment a companiei, dar și să numească Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății. Mai multe detalii AICI.
Decizia ASF 262/2023 de a retrage licența Euroins România și intenția sa de a cere falimentul acesteia reflectă opinia autorității de reglementare potrivit căreia fondurile de capital de Solvabilitate II (S2) ale Euroins România s-ar situa cu 2,17 miliarde lei (aproximativ 441 milioane euro) sub cerința de capital S2 și cu 1,75 miliarde lei (aproximativ 355 milioane euro) sub cerința de capital minim.
În 2021, veniturile din prime subscrise ale companie au atins 2,19 miliarde de lei, de la 1,31 miliarde de lei în 2020. Pierderea companiei în 2021 a fost de 33,52 milioane de lei, de la un minus de 223,16 milioane de lei.