Grupul farmaceutic britanic GSK și-a reorganizat activitatea de pe plan local prin renunțarea la brandul local Europharm, sub care activau o fabrică în Brașov și un distribuitor, dar a păstrat România între cele 20 de țări în care derulează studii clinici pentru noi medicamente. Compania spune că anul trecut a investit 2,4 milioane euro în această activitate, de patru ori mai mult decît în 2014.
”Două din operațiunile noastre locale care nu mai susțineau în mod direct strategia noastră pe termen lung vor iesi din rețeaua GSK până la sfârșitul lui 2016, deși au avut, mulți ani, un rol important în dezvoltarea noastră pe piața din România. Puncte strategice ale GSK România vor fi investiții locale în cercetare și în facilitarea accesului la medicamente și extinderea portofoliului de produse pentru îngrijirea sănătății”, se arată în raportul de de responsabilitate corporativă al GSK România.
Astfel, grupul britanic a păstrat România între țările unde efectuează studii clinice pentru noi medicamente, numărul statelor implicate în această activitate fiind redus la jumătate.
CITEȘTE ȘI GSK: Circa 50% din cei peste 200 de angajați ai fabricii Europharm și-au găsit locuri de muncă”Rezultatele analizei de impact a studiilor clinice au fost reducerea de la 42 de țări la 20, alături de un plan global consecvent ce vizează simplificarea, standardizarea și consolidarea managementului local referitor la procedurile de realizare a studiilor clinice și serviciilor. GSK România a fost selectată ca țară strategică în cadrul noului grup format din cele 20 de țări în care se desfășoară studii clinice, împreună cu țări importante precum SUA, Marea Britanie, Australia, China și altele din Europa. Această decizie ne întărește angajamentul de a continua să investim în România și ne așteptăm ca ea să crească oportunitățile de realizare a studiilor în România și să extindă rețeaua noastră locală de cercetători”, menționează GSK România.
Ariile terapeutice principale în care GSK efectuează studii clinice din România sunt: afecțiunile respiratorii, cardiologice, bolile infecțioase și oncologice.
Compania arată că 2015 a fost cel mai important an pentru studiile clinice ale GSK din România și va continua să le extindă în noi arii terapeutice precum afecțiunile autoimune și reumatologice.
GSK avea anul trecut 20 de studii în derulare în România și a finalizat șase, peste 44 de spitale fiind implicate în aceste studii. De asemenea, fiecare studio a necesitat un număr total de pacienți de peste 1.200.