Aproape 3 din 10 locuințe din zona București - Ilfov sunt asigurate complet și doar o locuință din zece în regiunea Sud-Vest. Cum îți poți proteja locuința

Aproape 3 din 10 locuințe din zona București - Ilfov sunt asigurate complet și doar o locuință din zece în regiunea Sud-Vest. Cum îți poți proteja locuința
Profit.ro
Profit.ro
scris 29 aug 2024

Regiunea București-Ilfov se află pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut, unde 29% din locuințe au și o asigurare facultativă și una obligatorie, arată datele Uniunii Naționale a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România (UNSAR). În același timp, în regiunea Sud-Vest a țării, numai 10% din locuințe erau protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut. La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile printr-o asigurare facultativă, astfel că 4 din 5 locuințe rămân vulnerabile în fața dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar și a altor situații imprevizibile.

”Regiunea București-Ilfov se afla pe primul loc în clasamentul regiunilor cu cele mai multe locuințe protejate printr-o asigurare facultativă la finalul anului trecut. Astfel, 29% din locuințele din aceste zone dețineau și o asigurare facultativă, pe lângă cea obligatorie. Pe locul secund în acest top se află Regiunea Vest, cu un grad de cuprindere în asigurarea facultativă de 20%, urmată de Regiunile Centru (18%), Nord-Vest (17%), Sud-Est (14%), Nord-Est (12%), Sud (12%) și Sud-Vest (10%)”, arată datele UNSAR.

Urmărește-ne și pe Google News
Buget de 500 milioane de lei în Programul \'\'Rabla pentru tractoare\'\'. Sprijin acordat între 65% și 80% CITEȘTE ȘI Buget de 500 milioane de lei în Programul ''Rabla pentru tractoare''. Sprijin acordat între 65% și 80%
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Deși aflată pe ultimul loc în clasamentul celor mai asigurate regiuni, în mod paradoxal – în Regiunea Sud-Vest a fost înregistrată o creștere importantă a despăgubirilor acordate în baza asigurărilor facultative pentru locuințe. Astfel, în această zonă, despăgubirile primite de proprietarii de locuințe s-au dublat, înregistrându-se o creștere de 114% față de anul 2022, scrie News.ro.

“Cutremurele, incendiile, inundațiile și furtunile sunt doar câteva dintre riscurile care probabil că i-au făcut pe români să se îndrepte, chiar dacă cu pași timizi, către protejarea locuințelor lor. Creșterea despăgubirilor plătite de companiile de asigurări ne arată în mod constant cât de expuși suntem riscurilor și cât de mult contează să fim asigurați”, a declarat Alexandru Ciuncan, președinte & director general al UNSAR.

La nivelul întregii țări, doar 17% dintre locuințe sunt protejate împotriva riscurilor și situațiilor dificile printr-o asigurare facultativă. Practic, în continuare, 4 din 5 locuințe rămân vulnerabile în fața dezastrelor naturale, incendiilor, exploziilor, furtunilor, dar și a altor situații imprevizibile care pot afecta bugetul unei familii.

“În contextul în care despăgubirile achitate în baza asigurărilor facultative de locuințe ca urmare a producerii incendiilor, furtunilor și inundațiilor au crescut semnificativ, unele chiar dublându-se, nevoia de asigurare devine cu atât mai mare. Soluția constă în încheierea unei asigurări care să corespundă specificului locuinței si nevoilor noastre”, a precizat Alina Bărbulescu, specialist Asigurări Bunuri & Proprietăți în cadrul UNSAR.

FOTO Start pentru un nou Drum Expres, care va face legătura între Muntenia și Moldova. Prevede și plantarea de perdele forestiere CITEȘTE ȘI FOTO Start pentru un nou Drum Expres, care va face legătura între Muntenia și Moldova. Prevede și plantarea de perdele forestiere

În România, asigurările facultative se pot încheia doar pentru acele locuințe care sunt deja protejate printr-o poliță obligatorie PAD. Polițele facultative oferă un nivel de protecție extins, la valoarea reală a clădirii și/sau a bunurilor deținute, putând acoperi o serie de fenomene naturale, dar și alte tipuri de riscuri precum: cutremure, inundații, alunecări de teren, incendii, explozii, căderi de corpuri, inundații produse de avarii ale instalațiilor de apă-canal, climatizare, termoficare, defecțiuni ale centralei termice, daune ale bunurilor electronice/electrocasnice etc.

De asemenea, o asigurare facultativă poate fi personalizată prin adăugarea de clauze speciale dedicate, în funcție de specificul fiecărei locuințe și de nevoile individuale ale clienților. De exemplu, se pot acoperi inclusiv prejudiciile produse vecinilor, avariile panourilor fotovoltaice sau chiar se pot oferi soluții în cazul unor urgențe – prin intervenția unor specialiști atunci când situația o impune (avarii instalații de apă/gaze/încălzire, pene de curent, avarii ale acoperișului, sistemelor/elementelor de acces în locuință etc.).

Înființată în 1994, UNSAR – Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România reprezintă 21 de companii de profil. Acestea dețin o pondere de peste 90% din piața locală de asigurări. Activitatea UNSAR are drept obiectiv apărarea și reprezentarea intereselor asigurătorilor și reasigurătorilor din România, participarea la îmbunătățirea cadrului legislativ în domeniul asigurărilor, promovarea activității de asigurări în România și a dezvoltării durabile a industriei de profil pe plan intern și internațional. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federației Asigurătorilor și Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe. Asigurătorii din România plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică.

viewscnt
Afla mai multe despre
unsar
asigurare