Ziua a început cu evoluții mixte pe bursele asiatice, respectiv creștere în Japonia (Nikkei225 +0,35%), indecizie în Hong Kong (HangSeng -0,01%) și scădere în China (CSI300 -0,34%, SSEC -0,12%), unde s-au eliminat mai multe obstacole pentru investițiile străine pe piețele de capital, iar fondurile globale nu mai au acum nevoie de aprobare pentru achiziționarea de acțiuni și obligațiuni chineze.
A fost o sesiune verde pe majoritatea piețelor europene, pe fondul așteptărilor ca Banca Centrală Europeană (BCE) să anunțe după reuniunea de joi un pachet de măsuri de relaxare și stimulare monetară și într-o zi în care prim ministrul britanic Boris Johnson a reafirmat că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană (UE) la 31 octombrie.
Dincolo de ocean a fost o sesiune neconcludentă pentru indicii bursieri americani, o sesiune în care S&P500 s-a aflat în teritoriu negativ pentru 99% din sesiunea de tranzacționare de ieri, dar tușa finală este cea care contează. În ultimele minute de tranzacționare s-a înregistrat o ofertă mare care a împins indicele la un câștig de aproape un punct (+0,03%). Acțiunile Ford Motor au scăzut (-1,26%) pentru a doua zi consecutiv, după ce agenția de evaluare financiară Moody's a retrogradat luni ratingul atribuit producătorului auto american, estimând că planul de restructurare de 11 miliarde dolari va duce la diminuarea câștigurilor. Moody's a revizuit în scădere ratingul de la "BAA3" (cel mai mic calificativ din categoria "investment grade" - recomandat pentru investiții) la "BA1" (cel mai ridicat calificativ din categoria "junk").
La București am asistat ieri la încă o sesiune în care s-a menținut pattern-ul din ultima perioadă, respectiv oscilații mici ale cotațiilor și volume extrem de modeste. Excepția de ieri a constituit-o indicele financiar BET-FI (+2,91%), căci investitorii anticipează eliminarea pragului de deținere la Societățile de Investiții Financiare (SIF) după redeschiderea sesiunii parlamentare. Toate fondurile închise de investiții au crescut puternic, de la +2,83% SIF Oltenia (SIF5) până la +5,22% SIF Moldova (SIF2), pe rulaje de peste 60% din volumele de fix 4 milioane euro de ieri. Însă, ca aproape mai mereu în ultimele zile, dintre cele mai tranzacționate acțiuni nu aveau cum să lipsească Fondul Proprietatea (FP +0,44%) și Banca Transilvania (TLV -0,42%). Ce este interesant de remarcat la evoluția de ieri este faptul că fix jumătate din cele 16 componente ale indicelui reprezentativ BET (-0,06%) au închis ședința de tranzacționare la aceeași cotație de la deschidere. Comitetul indicilor a decis schimbări în cadrul indicelui compozit BET-Plus, unde, în locul acțiunilor Zentiva (SCD) și Alumil Rom Industry (ALU) au fost incluse acțiunile Prebet Aiud (PREB) și AAGES Târgu Mureș (AAG). Totodată, în cadrul indicelui BET-BK, în locul Antibiotice Iași (ATB) intră titlurile Compa Sibiu (CMP), în timp ce în componența indicilor BET-XT și BET-XT-TR ar urma să intre acțiunile Turbomecanica (TBM) și Antbiotice (ATB), puse pe lista de monitorizare.
Absolut nimic de semnalat pe forex, unde oscilațiile principalelor perechi valutare au fost extrem de mici. La fel și pentru EUR/RON, cursul de 4,7318 stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind cu doar 2 puncte sub cel din urmă cu 24 ore.
Pe piața mărfurilor, cotațiile petrolului au scăzut moderat după ce președintele american Donald Trump l-a concediat pe consilierul de securitate națională John Bolton, în timp ce aurul și-a extins declinul pentru a patra zi la rând, până la 1485 dolari pe uncie.