Compania care operează hotelul Best Western din Gura Humorului lansează de săptămâna viitoare o ofertă de răscumpărare la un preț peste cel de piață, în timp ce compania THR Marea Neagră, din portofoliul SIF Transilvania, are în vedere propriul program de buy-back. O tranzacție majoră, echivalentă cu întreg planul, a fost efectuată cu o zi înainte de anunț.
Noutate introdusă de Fondul Proprietatea (FP) acum 8 ani, programele de răscumpărări de acțiuni au devenit tot mai populare, iar acum se revarsă chiar și spre emitenții periferici ai bursei. 2 companii din domeniul turismului aflate în portofoliul SIF-urilor au notificat acum piața asupra unor operațiuni de acest fel.
Casa de Bucovina - Club de Munte (BCM), societatea care operează hotelul Best Western din Gura Humorului, a obținut avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) pentru derularea în perioada 17-30 septembrie a unei oferte publice de buy-back pentru un număr de 5,02 milioane acțiuni proprii, echivalentul a 3,00% din capitalul social al emitentului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Operațiunea de piață care urmează să fie intermediată de SSIF Muntenia Global Invest este promovată la prețul de 0,0825 lei/acțiune, situat cu 13,48% deasupra nivelului de 0,0727 lei/acțiune, al mediei mobile exponențiale de 200 de perioade (EMA200) care arată un punct de echilibru al acestor titluri. Astfel, oferta ar urma să se ridice la aproximativ 414.000 de lei.
SIF Muntenia (SIF4), cu o deținere de 67,17%, acționarul majoritar al companiei, derulează în momentul de față propria operațiune de răscumpărare, a cărei perioadă de subscriere urmează să se încheie pe 17 septembrie, dată coincide cu debutul celei a firmei din Gura Humorului.
Nu este singurul plan de buy-back pregătit de o companie listată la BVB din portofoliul unui SIF. Compania Turism, Hoteluri, Retaurante Marea Neagră (EFO) a convovcat pentru data de 22 octombrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor având pe ordinea de zi aprobarea unui plan de răscumpărare a unui număr de 5,78 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 1,00% din capitalul social, la un preț maxim de 0,15 lei/acțiune, în termen de 9 luni de la publicarea hotărârii AGA în Monitorul Oficial.
Titlurile dobândite ar urma să fie distribuite în cadrul unui program de recompensare și stimulare membrilor Consiliului de Supraveghere și Directoratului societății, care este controlată în proporție de 77,71% de SIF Transilvania (SIF3).
Coincidență sau nu, cu doar o zi înainte de publicarea convocatorului, în piața deal de la Bursa de Valori București, unde este listată compania, au fost schimbate 6 milioane de acțiuni ale companiei THR Marea Neagră, reprezentând 1,03% din capitalul social, doar cu puțin sub întreaga cantitate a acțiunilor vizată de programul de buy-back. Efectuat la prețul de 0,1060 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la valoarea de 636.000 de lei și situează capitalizarea de piață a companiei care concentrează deținerile SIF Transilvania în industria hotelieră din Eforie Nord la 61,37 milioane lei (12,97 milioane euro).