Verde pe pietele bursiere europene ieri, pe fondul diminuării tensiunilor comerciale dintre cele două mari economii ale lumii, după ce China a anunțat că va scuti unele mărfuri din Statele Unite ale Americii (SUA) de la tarife suplimentare, iar investitorii se așteaptă ca la ședința de politică monetară de astăzi Banca Centrală Europeană (BCE) să anunțe rate mai mici și să implementeze măsuri de stimulare. Pe de altă parte Hong Kong Exchanges & Clearing, compania care controlează bursa din Hong Kong, a lansat o ofertă neașteptată de 36,6 miliarde dolari pentru preluarea London Stock Exchange Group (LSEG), compania care operează bursa de la Londra, ale cărei acțiuni au crescut ieri cu 5,91%. Oferta nesolicitată de preluare este condiționată de renunțarea de către operatorul londonez la achiziționarea companiei de analiză a datelor Refinitiv.
Câștiguri și pentru indicii bursieri de pe Wall Street, cu S&P500 (+0,72%) revenit la 3000 puncte. De subliniat creșterea acțiunilor Apple (+3,18%), susținute de lansarea iPhone 11 la un eveniment organizat marți, când gigantul tehnologic a prezentat detalii despre servicul de streaming Apple TV+, ce va fi disponibil de la 1 noiembrie în peste 100 de țări și va costa 4,99 dolari pe lună. Cu această ocazie compania ajunge iarăși la o capitalizare bursieră de peste 1 trilion dolari, după ce în august 2018 devenise prima companie privată care atinsese această valoare. În același timp Amazon (+0,13%) este cercetată de agenția antitrust din SUA pentru a se stabili dacă s-a folosit de puterea dată de piață pentru a obstrucționa concurența.
Cu volume de peste 12 milioane euro, sesiunea de tranzacționare de ieri de pe bursa locală a fost din nou neconcludentă în ceea ce privește evoluția principalilor indici, aflați într-o perioadă de consolidare în jurul cotațiilor actuale. Iar trei sferturi din rulajele de ieri s-au efectuat pe acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,59%), Romgaz (SNG +1,03%) și Banca Transilvania (TLV +0,21%). Evident că dintre cele mai lichide acțiuni nu aveau cum să lipsească, ca mai mereu în ultimele săptămâni, titlurile Fondului Proprietatea (FP 0,00%), topul lichidității fiind încheiat de OMV Petrom (SNP -0,91%). După câștigurile de marți, SIF-urile au închis ziua pe minus, ceea ce a tras în jos indicele financiar BET-FI (-0,50%), în timp ce BET (-0,01%) continuă de peste două săptămâni aceeași evoluție indecisă.
Cu o săptămână înainte de decizia Federal Reserve (FED), președintele american Donald Trump afirmă din nou că reducerea drastică a dobânzilor ar fi benefică pentru economia Statelor Unite, însă este prima dată când cere dobânzi negative. Într-o nouă serie de mesaje pe Twitter, Trump a cerut băncii centrale să aducă ratele de dobândă la zero sau în teritoriu negativ, măsură folosită de alte bănci centrale pentru a combate încetinirea economică, dar care are un impact negativ asupra celor care vor să economisească și asupra câștigurilor înregistrate de bănci. Președintele american nu a făcut însă nicio referire la riscurile și tensiunile din piețele financiare cu care băncile centrale din Europa și Japonia se confruntă ca rezultat al dobânzilor negative, nici la faptul că această măsură de politică monetară nu a avut efectele vizate pentru creșterea economică și inflație.
Pe piața valutară au fost din nou 24 ore lipsite de volatilitate, cu o evoluție mixtă a monedei americane (USD), în timp ce EUR/RON a crescut ușor, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7340.
Petrolul a rămas în centrul atenției (cotațiile au scăzut ieri cu peste 2%) după ce președintele american Donald Trump l-a concediat pe consilierul de securitate națională John Bolton, cu care avea păreri divergente despre Iran și reducerea sancțiunilor pentru reluarea dialogului, în timp ce inventarele de petrol din SUA au scăzut iarăși, pentru a patra săptămână la rând, de data aceasta cu 6,9 milioane barili.