Piețele bursiere europene au închis mixt sesiunea de tranzacționare de ieri, deoarece investitorii se îndoiesc că parlamentarii britanici vor aproba acordul Brexit la care au ajuns ieri premierul britanic Boris Johnson și Uniunea Europeană (UE).
În timp ce Downing Street a numit pactul un acord excelent și a spus că Parlamentul ar trebui să îl aprobe sâmbătă, partidul DUP din Irlanda de Nord a spus deja că nu îl va susține. De cealaltă parte liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au aprobat noul acord privind Brexitul anunțat în cursul dimineții și au adoptat o declarație în acest sens, convenind ca acordul să fie valabil începând cu 1 noiembrie. În declarație nu este menționată și vreo posibilă nouă amânare a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie dacă parlamentul britanic respinge acordul. Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputaților să voteze documentul care permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie. Dacă legislativul britanic aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziție post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra și Bruxelles pentru 1-2 ani.
A fost o zi verde pentru principalii indicii bursieri de pe Wall Street, căci un început optim al sezonului de raportări financiare trimestriale și un acord Brexit a extins optimismul moderat de după înțelegerea comercială parțială de acum o săptămână dintre Statele Unite ale Americii (SUA) și China. Printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat acțiunile Alcoa (+5,95%), Lyft (+2,86%), UnitedHealth Group (+2,82%) și Nokia (+2,75%). În ceea ce privește rezultatele financiare, Netflix (+2,47%) a crescut după ce a atins așteptările pentru câștiguri și creșterea internațională a abonaților, dar a ratat atât creșterea veniturilor cât și cea a abonaților interni. Au crescut și acțiunile Morgan Stanley (+1,52%), după ce banca a înregistrat una dintre cele mai bune creșteri ale veniturilor sale pentru un al treilea trimestru într-un deceniu (10,03 miliarde dolari, față de așteptări de 9,61 miliarde dolari). În schimb IBM (International Business Machines) a pierdut 5,52%, după ce a ratat ținta veniturilor (18,03 miliarde dolari față de estimări de 18,23 miliarde).
Zi complet verde la Bursa de Valori București (BVB) într-o zi destul de favorabilă activelor de risc la nivel mondial. Creșterile principalilor indici au fost de circa jumătate de procent, iar volumele de tranzacționare s-au menținut la același nivel din ziua precedentă, respectiv 7,27 milioane euro. Și tot ca de multe ori în acest an, mai mult de jumătate din rulajele de ieri s-au realizat pe un singur emitent, în cazul acesta Romgaz (SNG +0,94%), prețul consolidând în zona maximelor din vara anului trecut. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 3,33 milioane lei. În topul lichidității au urmat acțiunile Banca Transilvania (TLV +0,21%), Fondul Proprietatea (FP +1,27%), BRD Groupe Societe Generale (BRD +0,56%) și Electrica (EL -0,45%). Cel mai mult a crescut indicele sectorial financiar BET-FI (+0,61%), din a cărui componență doar SIF Moldova (SIF2 -0,36%) a terminat ziua pe roșu.
Pe piața valutară dolarul (USD) s-a depreciat în raport cu toate monedele importante, în timp ce lira sterlină (GBP) a înregistrat a cincea zi (din ultimele șase) de creșteri susținute. Perechea GBP/USD a atins în jurul prânzului cotația de 1,2990, ceea ce înseamnă aproape 800 puncte în aceste 5 zile, dar până la final a mai corectat circa 100 puncte. În ceea ce privește EUR/RON, variațiile cotației sunt foarte mici, perechea consolidând în această săptămână pe noul palier de preț, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7550.
28 noiembrie - Profit Financial.forum