Liderii statelor UE au aprobat noul acord privind Brexitul

Liderii statelor UE au aprobat noul acord privind Brexitul
scris 17 oct 2019

Liderii statelor UE, reuniți la Bruxelles la Consiliul European, au aprobat joi noul acord privind Brexitul anunțat în cursul dimineții și au adoptat o declarație în acest sens, relatează agențiile DPA, EFE și Reuters.

ULTIMA ORĂ Nouriel Roubini, "Dr. Doom", vine în România. Detalii AICI

Potrivit unui oficial european citat de Reuters, liderii europeni au convenit ca acordul să fie valabil începând cu 1 noiembrie, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News

În declarație nu este menționată și vreo posibilă nouă amânare a Brexitului dincolo de data de 31 octombrie dacă parlamentul britanic respinge acordul.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Camera Comunelor, care a respins de trei ori precedentul acord privind Brexitul încheiat de fostul premier Theresa May, va avea sâmbătă o reuniune extraordinară în cadrul căreia noul acord va fi supus la vot. Premierul conservator Boris Johnson le-a cerut deputaților să voteze documentul care permite o retragere ordonată a Regatului Unit din UE pe 31 octombrie.

Dacă legislativul britanic aprobă documentul, va urma o perioadă de tranziție post-Brexit până la finele anului viitor, dar care poate fi prelungită de comun acord între Londra și Bruxelles pentru 1-2 ani.

Anterior a fost anunțat că Marea Britanie și Uniunea Europeană (UE) au ajuns la un nou acord al Brexitului.

 

Cele două părți au finalizat un text juridic al acordului, însă acesta este necesar să fie aprobat atât de Parlamentul britanic, cât și de Parlamentul European (PE), scrie News.ro.

Ministrul Sănătății nu exclude o nouă amânare a datei la care va fi organizat rezidențiatul. Detalii - la Profit Health.forum CITEȘTE ȘI Ministrul Sănătății nu exclude o nouă amânare a datei la care va fi organizat rezidențiatul. Detalii - la Profit Health.forum

”Avem un nou acord grozav, care preia controlul înapoi”, a anunțat Johnson pe Twitter.

Compromisul privind acordul de Brexit la care au ajuns joi UE și Regatul Unit - prin modificarea protocolului privind Irlanda și Irlanda de Nord - prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieței unice europene, dar va face parte din teritoriul vamal al Regatului Unit, relatează Reuters și EFE.

Nu vor exista controale vamale pe insula Irlanda, acestea urmând să fie efectuate în porturi. Pentru bunurile care trec din Marea Britanie în Irlanda de Nord ca destinație finală, nu se vor percepe taxe vamale ale UE. Nu se vor plăti astfel de taxe nici pentru bunurile transportate de călători peste frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord, precum și nici pentru încă o categorie de bunuri destinate mai degrabă consumului imediat decât prelucrării ulterioare, categorie ce urmează să fie definită mai precis de o comisie mixtă britanico-europeană, arată Agerpres.

Dar acordul mai prevede că, la patru ani după intrarea acestuia în vigoare, legislativul Irlandei de Nord va decide prin majoritate simplă dacă această regiune va rămâne aliniată normelor europene înscrise în document. Dacă votul va fi favorabil, acest sistem va fi prelungit pentru încă patru ani. În cazul unui vot negativ, va exista o perioadă tranzitorie de doi ani în care cele două părți vor trebui să găsească o soluție pentru a evita apariția unei frontiere fizice între Irlanda și Irlanda de Nord. Spre deosebire de soluția de ''backstop'' din precedentul acord, respins de parlamentul britanic, nu va fi nevoie ca noul protocol convenit acum să fie înlocuit de un acord ulterior între UE și Regatul Unit, ceea ce reprezintă o concesie substanțială făcută de europeni.

Bruxellesul și Londra au reușit de asemenea să rezolve chestiunea TVA-ului, problemă ce rămăsese ultimul obstacol în calea acordului.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
brexit