Ziua de ieri a fost a șaptea consecutivă de creșteri pe bursele din China (SSEC +0,87%, CSI300 +0,81%), pe fondul speranței că ce a fost mai rău privind focarul de coronavirus din țară ar fi trecut.
Primul consilier medical al guvernului chinez a spus că numărul cazurilor a scăzut în unele provincii și a prezis că epidemia va atinge vârful în această lună și apoi se va stabiliza înainte de a se calma. În plus, cifrele din provincia Hubei au fost în scădere, reprezentând cel mai mic număr de noi infecții începând cu 31 ianuarie. Predicțiile indică luna aprilie ca cea finală pentru focarul de virus, pe care, pentru a-l combate, guvernul chinez a injectat numerar, a redus cerințele de rezervă țintite și a implementat scutiri de tarife. Sectorul telecomunicațiilor (+3,4%) a condus câștigurile, urmat de tehnologie (+2%), materiale de bază (+1,4%) și asistență medicală (+1,3%). Și indicele japonez Nikkei225 (+0,74%) a terminat pe plus după ziua liberă, printre performere fiind acțiunile grupului japonez SoftBank (+11,90%), după ce s-a aprobat fuziunea între T-Mobile și Sprint, al cărei acționar majoritar este. Câștiguri peste medie au realizat și Screen Holdings (+5,00%), Credit Saison (+4,70%) și New Pacific Metals (+2,53%).
Verde și pe piețele europene, cu indicele german DAX (+0,89%) stabilind o nouă valoare record (13,749.78 puncte), printre cele mai performante fiind acțiunile din sectorul auto și energic, acestea din urmă fiind ajutate și de creșterea cotațiilor petrolului, însă atenția investitorilor a fost îndreptată iarăși pe Wall Street, unde principalii indici bursieri de peste ocean au stabilit - da, știu, devine plictisitor - noi maxime istorice (DJIA 29,551.42 puncte +0,94%, S&P500 3,379.45 puncte +0,65%, NASDAQ 9,725.96 puncte +0,90%). În ceea ce privește acțiunile, Lyft (-10,16%) au scăzut puternic după ce compania nu a reușit să impresioneze investitorii și a lăsat prognoza de profitabilitate pentru 2021 neschimbată, în pofida revizuirii recente ale lui Uber. Printre cele mai mari creșteri le-au înregistrat United Health (+4,36%), în timp ce surata CVS Health (-0,14%) a bătut prognozele privind veniturile puternice din serviciile sale de servicii farmaceutice și prestațiile de sănătate după achiziționarea Aetna.
În schimb la Bursa de Valori București (BVB) am consemnat ieri a treia ședință consecutivă cu oscilații reduse ale cotațiilor și volume de tranzacționare extrem de mici, cifra de ieri, 4,93 milioane euro, fiind totuși peste cele din primele zile ale săptămânii. Un factor pentru indecizia din aceste zile poate fi și incertitudinea politică și legislativă care invită la prudență și reticență. Cele mai mari rulaje s-au efectuat cu acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD -1,49%), Banca Transilvania (TLV -0,39%), OMV Petrom (SNP +1,19%), Fondul Proprietatea (FP 0,00%) și MedLife (M -1,28%).
Pe piața valutară performerul a fost ieri dolarul neozeelandez (NZD), după ce banca centrală (Reserve Bank of New Zealand) a menținut rata dobânzii la 1,00% pe an, sugerând că a încheiat deocamdată cu tăierile de rată, cu excepția cazului în care focarul de coronavirus amenință economia internă și globală mai profund decât a fost anticipat până în prezent. La polul opus s-a situat moneda unică europeană (EUR), aflată la a șaptea zi de scădere (din ultimele opt) față de dolar (USD).
De remarcat de asemenea și creșterea puternică (3%-4%) a cotațiilor petrolului, ce poate deschide calea pentru o revenire (măcar) la nivelurile de la începutul lunii.