Ieri am asistat la o nouă zi pozitivă pentru principalii indici bursieri americani, și chiar dacă plusurile de la final au fost minimale, consemnăm a patra zi la rând în care care S&P500 (3,192.52 +0,03%) și NASDAQ (8,823.36 +0,10%) stabilesc noi maxime istorice.
Un comitet al Camerei Reprezentanților a aprobat acordul comercial US-Mexico-Canada Agreement (USMCA), predătind astfel votul de joi din plen. Acordul a fost convenit în urmă cu mai mult de un an pentru a înlocui NAFTA, dar democrații care controlează Camera Reprezentanților au insistat pentru schimbări majore legate de piața muncii și mediu, înainte de a vota textul. Pe partea corporativă, cel mai mult au avut de pierdut Unilever (-9,09%, după ce compania și-a redus previziunile de creștere a vânzărilor pentru 2020), Lloyds (-7,28%) și Barclays (-3,25%), în timp ce performerele au fost acțiunile Netflix (+3,70%).
Închidere pe roșu pentru majoritatea burselor europene în contextul în care îngrijorările privind Brexitul revin în actualitate după știrea referitoare la faptul că premierul britanic Boris Johnson a propus o clauză în proiectul de lege privind acordul de retragere pentru a interzice orice întârziere a ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, întrucât trebuie să negocieze un nou acord comercial.
Zi de corecție ieri pentru Bursa de la București (BVB), excepția fiind indicele sectorial financiar BET-FI (+0,26%), tras în sus de creșterile de pe cele cinci Societăți de Investiții Financiare (SIF). Lichiditatea continuă să rămână redusă, 6,71 milioane euro, ceea ce facilitează de exemplu declanșarea mecanismului de întrerupere a volatilității cu doar 200 de acțiuni pe titlurile Sphera Franchise Group (-4,80%), aflate în corecție după câștigul mare din urmă cu 24 ore. Cele mai mari rulaje s-au efectuat cu titlurile Banca Transilvania (TLV -1,53%), Digi Communications (DIGI -0,31%), SIF Muntenia (SIF4), Romgaz (SNG -1,30%) și Fondul Proprietatea (FP -0,42%), care a finalizat ultimul program de răscumpărare a propriilor acțiuni și astfel va trece la următorul, aprobat de acționari pentru un număr de maximum 800 milioane de acțiuni. De remarcat că Alro (ALR +0,95%) și Bursa de Valori București (BVB +0,39%) au fost singurle dintre componentele indicelui general BET (-0,78%) care au încheiat ședința de tranzacționare pe plus.
Pe piața valutară, vedeta a fost iarăși lira sterlină (GBP), care a scăzut foarte mult (-10,00%) în raport cu toate celelalte monede importante, dintre care francul elvețian (CHF) și moneda unică europeană (EUR) au fost performerii zilei. Catalizatorul a fost acea știre potrivit căreia premierul Boris Johnson va adăuga o revizuire la acordul Brexit care ar exclude în mod explicit orice prelungire a perioadei de tranziție de după decembrie 2020, însă Marea Britanie trebuie să iasă din Uniunea Europeană (UE), conform calendarului, la 31 ianuarie 2021, însă piețele sunt preocupate de faptul că asta ar putea duce la o lipsă a Brexitului nu dacă nu există nicio înțelegere până atunci. Negociatorul șef al Uniunii Europene (UE), Michel Barnier, a declarat săptămâna trecută că încheierea unui acord de comerț liber „cuprinzător” între UE și Marea Britanie în 11 luni anul viitor va fi imposibilă. În ceea ce privește EUR/RON, perechea a revenit pe creștere, cursul stabilit de Banca Națională a României (BNR) fiind 4,7769.