ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul a scăzut, bursele, petrolul și aurul au crescut

ANALIZĂ PROFIT TV Dolarul a scăzut, bursele, petrolul și aurul au crescut
scris 24 iun 2019

A fost o săptămână excelentă pentru prețul aurului (ajuns la maximul ultimilor 6 ani), pentru petrolul american Crude/WTI (cu o creștere de +9%), și pentru bursele globale de acțiuni (indicii americani la maxime istorice), dar și de depreciere a USD, care a pierdut teren în raport cu toate valutele majore.

Pentru prima oară din septembrie 2013, prețul aurului a trecut peste pragul de 1400$/uncie, așa după cum anticipasem zilele trecute, când se depășise o rezistență importantă. Aurul, ca și alte metale prețioase, tind să atragă cumpărători într-un climat cu dobânzi scăzute, iar câștigurile din aceste zile au fost susținute atât de comentariile marilor bănci centrale pe tema relaxării politicii monetare, cât și de îngrijorările privind escaladarea tensiunilor dintre SUA și Iran, în contextul în care investitorii se îndreaptă spre plasamente considerate sigure. Să amintim că americanii au interzis joi seara zborurile companiilor aeriene din SUA în zona în care Iranul a doborât o dronă militară americană, iar președintele Donald Trump ar fi aprobat un atac militar împotriva Iranului, anulat cu puțin timp înainte ca Pentagonul să-l execute. Și petrolul s-a scumpit săptămâna trecută, din acest punct de vedere cotațiile Crude/WTI, cu un câștig de +9%, având cele mai bune zile din acest an.

Și bursele globale de acțiuni au crescut, continuănd astfel raliul din această primă jumătate de an. Cinci zile de creșteri au dus săptămâna trecută indicii din China la plusuri de peste 4% și randamente anul acesta de +21% (SSEC) și +28% (CSI300).

Șeful Bundesbank: Adoptarea criptomonedelor la scară largă ar putea submina sectorul bancar CITEȘTE ȘI Șeful Bundesbank: Adoptarea criptomonedelor la scară largă ar putea submina sectorul bancar
Urmărește-ne și pe Google News

Bursele europene au avut o evoluție mixtă vineri, acțiunile din sectorul energetic având printre cele mai bune performanțe, pe fondul creșterii prețurilor petrolului. În ciuda cifrelor indicatorilor PMI, mai bune decât cele preconizate pentru toate sectoarele din Germania și Franța, indicii DAX și CAC40 au suferit mici corecții (-0,13%), care nu au afectat însă absolut deloc creșterile săptămânale de +2%, respectiv +3%. Indicele londonez FTSE100 a avut o săptămână ușor pozitivă (+0,85%) în care, după multiple alegeri interne, Boris Johnson și Jeremy Hunt au devenit candidații care se vor înfrunta pentru conducerea Partidului Conservator. 

Tot cu -0,13% (sic!) au scăzut vineri și indicii americani DJIA și S&P500, care au încheiat însă săptămâna cu creșteri de peste două procente, săptămână pe parcursul căreia au stabilit noi maxime istorice (DJIA intraday și S&P500 la închidere). Însă cel mai mult a câștigat săptămâna trecută indicele tehnologic NASDAQ (+3%), care a ajuns la un randament anul acesta de +20%.

Săptămâna s-a încheiat la BVB în aceeași notă pozitivă cum au fost și celelalte trei ședințe (luni a fost închis). Iar ceea ce este de remarcat sunt volumele de tranzacționare, cele de vineri de 16,50 milioane euro stabilind o medie zilnică săptămânală de 12,85 milioane euro, cu 50% mai mare decât cea de anul trecut. Dealtfel creșterea substanțială a rulajelor a început fix după alegerile europarlamentare, media zilnică în aceste ultime patru săptămâni fiind de circa 14 milioane euro. Cele mai tranzacționate acțiuni au fost vineri FP (+1,44%), SNP (+0,13%), EL (+1,34%), TLV (+1,07%) și ATB (+1,64%). Cu plusul de +0,85% de vineri, indicele general BET încheie la maximele anului o săptămâna foarte bună, cu un câștig de +2,81% și un randament în 2019 de +15%. A fost o nouă săptămână excelentă și pentru BNET (+19%), companie tranzacționată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO și care astfel, în ultimele 10 zile, a crescut cu +56%.
Pe piața valutară a fost o săptămână în care USD s-a depreciat după ce Rezerva Federală a semnalat că ar putea reduce pe viitor rata dobânzii, în condițiile în care proiecțiile privind evoluția economiei sunt marcate de “incertitudini”. Vineri, dintre monedele importante, cel mai mult au crescut EUR (+4%) și CHF (+3%), în timp ce CAD a pierdut cel mai mult (-2,70%). În ceea ce privește EUR/RON, am asistat în ultimele zile la o volatilitate mai ridicată, intervalul de variație fiind 4,7360-4,7160, cotația la finalul zilei de vineri fiind exact la jumătate, adică 4,7260, în timp ce cursul stabilit la prânz de BNR a fost 4,7233.

Și pe piața criptomonedelor am asistat la creșteri, după ce Ripple a anunțat un parteneriat strategic cu MoneyGram iar Facebook a anunțat lansarea anul viitor a propriei criptomonede, care se va numi Libra și va fi una globală. Astfel, sâmbătă, deși ulterior a corectat, cotația Bitcoin a atins valoarea de 11K $, ceea ce înseamnă un câștig de +250% din minimele din februarie.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
dolar
bursa