ANALIZĂ PROFIT TV Bursele din Australia, Noua Zeelandă și Asia au recuperat creșterile de pe bursele europene și americane

ANALIZĂ PROFIT TV Bursele din Australia, Noua Zeelandă și Asia au recuperat creșterile de pe bursele europene și americane
Cătălin Chivu
Cătălin Chivu
scris 20 iun 2019

Bursele din Australia, Noua Zeelandă și Asia au recuperat în sesiunea de ieri dimineață creșterile de pe bursele europene și americane din ziua de marți, venite în urma declarațiilor președintelui ECB Mario Draghi și ale președintelui american Donad Trump. Este de remarcat în acest sens avansul de +2,56% al indicelui Hang Seng din Hong Kong.

Piețele europene au avut o evoluție mai degrabă mixtă, cu plusuri la Milano (FTSE MIB +0,41%) și Paris (CAC40 +0,16%), și minus la Frankfurt (DAX -0,19%). De remarcat însă scăderea indicelui londonez FTSE100 (-0,53%), în contextul în care, în presa britanică se vorbește că Jeremy Corbyn, liderul partidului Laburist, aflat acum în opoziție, este gata să susțină o schimbare majoră a politicii referitoare la Brexit, care ar viza o susținere, în toate circumstanțele, a unui al doilea referendum. De cealaltă parte, partidul Conservator, aflat la guvernare, își alege liderul și viitorul prim-ministru, iar Boris Johnson rămâne mare favorit, câștigând al treilea tur de scrutin cu 146 voturi din 313.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe Wall Street am asistat aseară la a treia zi consecutivă de creștere în această săptămână pentru indicii bursieri americani, după ce Federal Reserve a menținut rata dobânzii în intervalul 2,25%-2,50%, dar a semnalat posibilitatea reducerii acesteia până la finele anului, declarând că "va monitoriza atent" datele economice, în contextul incertitudinilor de creștere economică. S-au remarcat câștigurile acțiunilor Adobe (+5,21%), LeviStrauss (+2,53%) și TMobile (+2,41%), în timp ce la polul opus s-au aflat RioTinto (-3,67%), DuPont (-2,09%) și Boeing (-1,44%).

A fost o sesiune pozitivă și la București, unde toți indicii bursei locale au închis pe verde și în zona de maxime anuale. Ieri vedete au fost acțiunile din componența indicelui energetic BET-NG (+0,24%), și mă refer aici la SNP (+1,02%), SNN (0,00%), SNG (-0,16%), TGN (+0,54%) și EL (-0,45%), care, alături de cele două bănci TLV (+0,66%) și BRD (0,00%) a fost cele mai tranzacționate titluri. Dintre toate s-a detașat însă SNP, pe care s-au făcut rulaje de peste 6 milioane euro, adică mai mult de jumătate din volumele totale de 11,73 milioane euro. Nu a fost însă o volatilitate ridicată, căci cele mai mari câștiguri dintre componentele indicelui general BET (+0,67%) le-au înregistrat DIGI (+2,19%) și M (+2,13%), în timp ce ALR  a pierdut cel mai mult (-1,87%). Să amintim că astăzi va avea loc AGA de la SIF1, în care SIF5 a cerut distribuția de dividende în valoare de circa 78 milioane lei, o adunare generală care se anunță cu scântei.

Pe piața valutară, USD s-a depreciat după ce FED a indicat că este gata să reducă dobânda, pentru prima dată în mai bine de un deceniu, pentru a susține economia americană, care se apropie de cea mai lungă perioadă de expansiune din istorie. De remarcat este și faptul că oficialii Rezervei Federale au renunțat la promisiunea că banca centrală va adopta o atitudine “răbdătoare” în privința unor eventuale modificări ale dobânzii cheie, afirmație care s-a regăsit în precedentele communicate FOMC. Totodată ținta de inflație pentru acest an a fost redusă de la 1,8% la 1,5%. Cel mai mult s-au apreciat GBP (în Marea Britanie inflația a rămas stabilă la 2%) și CAD (în Canada inflația a crescut de la 2,0% la 2,4%). EUR/RON a crescut ușor ieri, confirmând deocamdată suportul de la 4,7200, cursul stabilit de BNR fiind 4,7260.

În timp ce cotațiile petrolului s-au menținut la valorile din urmă cu 24 ore, prețul aurului a crescut cu circa 1%, aflându-se chiar la zona de rezistență puternică pe care nu a depășit-o în ultimele 9 luni.

viewscnt
Afla mai multe despre
noua zeelandă
bursa
asia