ANALIZĂ PROFIT TV Băncile centrale continuă să reducă dobânzile iar bursele globale recuperează teren

ANALIZĂ PROFIT TV Băncile centrale continuă să reducă dobânzile iar bursele globale recuperează teren
scris 5 mar 2020

Ziua favorabilă activelor de risc a început cu creșteri pe piețele bursiere asiatice, unde am remarcat a treia sesiune consecutivă pozitivă pentru indicii din China (CSI300 +0,58%, SSEC +0,63%), pe fondul speranței că Beijingul ar putea introduce șă mai mult stimul pentru a sprijini economia, mai ales că indicatorul PMI Caixin a arătat sectorul serviciilor s-a contractat în februarie într-un ritm record (26.5), pe fondul închiderii companiilor și al restricțiilor de călătorie din tară.

Au câștigat sectoaree de utilități (+0,7%), industrie (+0,6%) și financiar (+0,6%), în timp ce pierderi au înregistrat cele tehnologic (-2,8%), de telecomunicații (-1,2%), asistență medicală (-0,5%) și energie (-0,1%). A crescut, mai mult simbolic, și indicele japonez Nikkei225 (+0,08%), în urma știrilor că Japonia se pregătește pe mai departe pentru Jocurile Olimpice de vară, așa cum a fost planificat, secretarul general al cabinetului, Yoshihide Suga, negând speculațiile anterioare că evenimentul ar putea fi amânat din cauza coronavirusului. Plusuri pentru acțiunile din domeniul telecomunicațiilor (+1,9%) și de tehnologie (+0,2%) și pierderi pentru cele financiare (-1,0%), asistența medicală (-0,6%), materii prime (-0,5%) și energie (-0,3%).

Noi restricții pregătite pentru jocurile de noroc. 15% dintre români au jucat cel puțin o dată CITEȘTE ȘI Noi restricții pregătite pentru jocurile de noroc. 15% dintre români au jucat cel puțin o dată
Urmărește-ne și pe Google News

Ieri am consemnat a treia zi consecutivă pozitivă pentru bursele europene, în condițiile în care băncile centrale majore intensifică eforturile de susținere a economiei globale pe fondul epidemiei de coronavirus, a cărei prelungire, potrivit Comisiei Europene, ar putea împinge economiile Italiei și Franței în recesiune. Investitorii au salutat noile măsuri de stimulare venite din partea Federal Reserve (FED), Reserve Bank of Australia (RBA) și Bank Of Canada (BAC) și așteaptă acțiuni concrete din partea Bank Of England (BOE) și European Central Bank (ECB), dând șanse de 90% ca aceasta să reducă săptămâna viitoare rata la depozite. În ceea ce privește datele economice, comerțul cu amănuntul și-a revenit în ianuarie (+0,6%), iar cea mai recente cifre PMI au confirmat că afacerile din Zona Euro au crescut în februarie până la maximul ultimelor șase luni. În schimb au continuat să scadă acțiunile companiilor aeriene, printre care amintesc IAG (-3,75%), Air-France KLM (-2,80%, după ce a decis să extindă posibilitatea pentru clienți să amâne sau să suspende călătoriile în mod gratuit pentru toate destinațiile, nu doar în China sau în nordul Italiei) sau Ryanair (-0,08%, transportatorul aerian low-cost anunțând că își va reduce programul de curse către și dinspre Italia cu 25% și se așteaptă chiar ca epidemia să ducă la dispariția unor companii aeriene din țări membre UE în următoarele săptămâni), excepția fiind Lufthansa (+1,72%).

Aceeași situație și la București, unde câștigurile principalilor indici s-au menținut pe același trend descendent și, în consecință, au fost mai mici. Aceeași situație și în privința volumelor de tranzacționare, încsă chiar și așa, cifra de 10,43 milioane euro este mult peste media din urmă cu câteva săptămâni sau cea din ultimul an. Iar lichiditatea este bine distribuită, căci primele zece titluri au realizat transferuri de peste 1 milion lei fiecare. Topul a fost dominat de acțiunile Banca Trransilvania (TLV 0,00%), urmate de OMV Petrom (SNP +3,59%), Romgaz (SNG +0,87%), Digi Communications (DIGI 0,00%) și Fondul Proprietatea (FP +0,37%). De remarcat creșterea puternică și rulajele ridicate din ultimele zile a titlurilor TeraPlast (TRP +5,10%) după ce operatorul pieței de capital locale a anunțat că acțiunile companiei vor fi incluse în indicele principal BET începând cu data de 23 martie 2020.

Au fost creșteri spectaculoase aseară pe Wall Street pentru indicii majori americani (DJIA +4,53%, S&P500 +4,22%, NASDAQ +3,85%), favoritate și de victoriile importante ale lui Joe Biden în alegerile primare ale Partidului Democrat, piața privindu-l pe fostul vicepreședinte american mult mai prietenos decât pe stângistul Bernie Sanders. Dealtfel Joe Biden este susținut acum și de fostul primar al New Yorkului Michael Bloomberg, care și-a încheiat campania miercuri, după ce suma considerabilă, de peste 500 milioane dolari, pe care miliardarul a cheltuit-o pe publicitate, nu i-a adus nicio victorie de la intrarea sa în alegerile primare democrate. ”Acum trei luni am intrat în cursă pentru a-l înfrânge pe Donald Trump. Azi părăsesc cursa din același motiv”, a anunțat Bloomberg într-un comunicat. Pe frontul coronavirusului, California a anunțat primul deces, ducând cifra din Statele Unite ale Americii (SUA) la cel puțin 11, în timp ce parlamentarii americani au convenit asupra unei finanțări de 8,3 miliarde de dolari pentru combaterea virusului.

După minimele istorice de 0,93%, randamentele bondurilor americane de 10 ani au revenit peste nivelul de 1.0% (1,04%), iar cele de 30 ani au crescut de la minimul record de 1,58% la 1.67%. Pe piața valutară cel mai mult au câștigat dolarul australian (AUD) și lira sterlină (GBP), în timp ce la polul opus s-au situat yenul japonez (JPY) și moneda unică europeană (EUR). A fost liniște pe piața mărfurilor, unde cotațiile petrolului, gazului natural, aurului și argintului s-au menținut în jurul valorilor din urmă cu 24 ore.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
catalin chivu
bursa