Allianz-Țiriac Asigurări a devansat Asirom la finele primelor 9 ale acestui an, în funcție de nivelul subscrierilor, și redevine liderul pieței, poziție pe care a pierdut-p la finele lunii martie, conform datelor Autorității de Supraveghere Financiară (ASF).
Astfel, subsidiara locală a grupului german Allianz a subscris la 9 luni prime de 898,9 milioane de lei, în timp ce Asirom, parte a grupului austriac Vienna Insurance Group (VIG), a înregistrat prime de 887,6 milioane de lei.
Următoarele trei locuri revin Omniasig VIG – 739,8 milioane de lei, Groupama – 682,7 milioane de lei și Euroins România – 621,8 milioane de lei, potrivit datelor ASF.
La nivelul pieței, subscrierile au crescut cu 12%, la 6,88 miliarde de lei.
Cumulată, valoarea primelor subscrise atât de către societățile de asigurare, cât și de către sucursale se ridică la 7,37 miliarde de lei, se precizează într-un comunicat ASF remis miercuri Profit.ro.
CITEȘTE ȘI Sebastian Ghiță, căutat de procurorii DNA, este de negăsitCreșterea pieței din această perioadă a fost determinată de dinamica ascendentă a segmentului asigurărilor generale, care a înregistrat un avans de 14% față de primele nouă luni ale anului precedent, fiind susținută și de o evoluție pozitivă a asigurărilor de viață (2%).
În acest segment se constată o orientare mai pronunțată către produsele de asigurare tradiționale de viață și către asigurările de sănătate (plus 36%), care a compensat scăderea volumului subscrierilor pentru asigurări de viață legate de fonduri de investiții.
Primele subscrise aferente asigurărilor generale au atins, în intervalul ianuarie-septembrie 2016, valoarea de 5,71 miliarde lei.
În perioada analizată, primele trei clase de asigurare în funcție de primele subscrise pentru activitatea de asigurări generale (AG) au fost RCA - 55% din total, CASCO - 23% și polițele de incendiu și alte calamități natural - 12%.
Împreună, cele trei clase de asigurări dețin o cotă de 90% din totalul primelor subscrise pentru activitatea de asigurări generale.
CITEȘTE ȘI Sevil Shhaideh este propunerea PSD-ALDE pentru funcția de prim-ministruPe segmentul asigurărilor de viață, subscrierile au atins 1,17 miliarde lei.
În primele nouă luni ale anului, societățile de asigurări au raportat indemnizații brute plătite (excluzând maturități și răscumpărări parțiale și totale – 392,14 milioane de lei), cumulat pentru cele două categorii de asigurări (AG+AV), în valoare de 2,75 miliarde de lei.
La 30 septembrie 2016, activau pe piața asigurărilor 32 societăți de asigurare dintre care 18 au practicat numai activitate de asigurări generale (AG), 7 au practicat numai activitate de asigurări de viață (AV) și 7 au practicat activitate compozită.
Potrivit ASF, brokerii de asigurare au intermediat prime în valoare de 4,56 miliarde de lei, creșterea nominală față de aceeași perioadă a anului trecut fiind de 21,54% (o creștere de 21,47% pentru asigurări generale și o creștere de 24,55% pentru asigurări de viață).
Valoarea primelor intermediate înseamnă 66,37% din volumul total al primelor subscrise la nivelul întregii piețe (AV+AG), în urcare cu 5,38% față de gradul de intermediere înregistrat în perioada similară a anului 2015.
CITEȘTE ȘI Publicarea listei cu datornici persoane fizice de către ANAF, posibil neconstituțională: Tribunalul București a sesizat CCRDin analiza datelor primilor 10 brokeri de asigurare, în funcție de volumul primelor intermediate și a cotei de piață, rezultă că aceștia dețin o pondere de 44,93% din totalul pieței de brokeraj.
Veniturile obținute de brokerii de asigurare din activitatea de intermediere în asigurări în primele nouă luni ale acestui an au fost de 734,9 milioane lei, în creștere cu aproximativ 9% în raport cu perioada similară a anului anterior.
După cota de piață, primii trei brokeri sunt Safety Broker, Marsh Broker și Transilvania Broker.
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
8 noiembrie - Maraton Black Friday
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
28 noiembrie - Profit Financial.forum