Încă o firmă de asigurări trimisă în faliment. Profit.ro a anticipat decizia ASF

Încă o firmă de asigurări trimisă în faliment. Profit.ro a anticipat decizia ASF

Unul dintre spitalele din Italia a carui constructie a fost asigurată de LIG

scris 20 dec 2016

Autoritatea de Supraveghere Financiară a ridicat licența de funcționare a companiei LIG Insurance și a decis să ceară falimentul acesteia. LIG, una dintre societățile care se bazau exclusiv pe polițe de garanții emise în afara țării, avea activitatea suspendată de facto încă de acum doi ani. Firma ar fi putut să intre în faliment de mai mult timp, însă acționarii săi s-au bazat pe o serie de chichițe juridice pentru a evita decizia.

Profit.ro a scris în exclusivitate despre faptul că sectorul asigurări din ASF a recomandat ridicarea licenței LIG încă din această vară. La acel moment, decizia era pregătită să fie adoptată imediat, dar, după apariția textului Profit.ro, LIG s-a prezentat la ASF arătând că are o ofertă de la un grup de investitori, printre care cunoscutul broker de reasigurare Stellar Re.

Urmărește-ne și pe Google News

Ulterior, președintele ASF, Mișu Negrițoiu a arătat chiar, pentru Profit.ro, că prezentarea unor oferte de ultim moment a fost o strategie pentru LIG, acesta fiind motivul pentru care ridicarea licenței a durat, în pofida faptului că societatea nu mai avea activitate, cu excepția unor acte adiționale de prelungire a contractelor deja existente.

Cu o pierdere de 51,3 milioane de lei în 2015 și cu capitaluri proprii negative de 15,2 milioane de lei, LIG Insurance încălca legea societăților nr. 31/1990, conform căreia ar fi trebuit să majoreze capitalul social până la reconstituirea unui activ net care să ajungă la o valoare cel puțin egală cu jumătate din capitalul social.

EXCLUSIV Încă o modificare stupidă la RCA. Milioane de șoferi fără daune sunt afectați CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Încă o modificare stupidă la RCA. Milioane de șoferi fără daune sunt afectați

În opinia auditorului extern, aceste aspecte indică existența unei incertitudini semnificative  cu privire la capacitatea siocietății de a-și continua activitatea. Mai ales în condițiile în care, arată același auditor, LIG nu a întocmit planul de redresare planificat a se realiza conform comunicatului ASF din apriolie 2016, iar hotărârea de majorare a capitalului social cu 6 milioane de euro, aprobată de acționari în februarie 2016, a fost revocată de aceiași acționari două luni mai târziu.

Și alți auditori externi, angajați pentru situațiile financiare din anii anteriori au exprimat rezerve, în condițiile în care societatea nu înregistrase în contul debitori diverși 18,74 milioane de lei reprezentând sume achitate către persoane fizice, sub formă de avans achiziție active, și nu au putut fi obținute probe de audit cu privire la posibilitatea recuperării acestor creanțe până la finele lui 2014.

La finele anului trecut, LIG Insurance avea datorii totale de 17,56 milioane de lei, în creștere de la 14,2 milioane de lei în 2014, și un capital social de 31 milioane de lei. Anul trecut, societatea a încasat din prime brute subscrise 103,09 milioane de lei, în creștere față de cele 85,9 milioane de lei încasate în 2014, plătind agenților de asigurări aproape un sfert din această sumă (24,2 milioane de lei).

LIG Insurance face parte din așa numitul grup al “italiencelor”, firme de asigurare a căror activitate se bazează cu precădere pe subscrierea de asigurări de bună execuție pentru constructorii care câștigă contracte de achiziții publice în Italia.

Celelalte două exponente importante ale grupului sunt societățile Onix Asigurări și City Insurance. Profit.ro a fost prima publicație care a scris pe larg despre afacerile “ciudate”, unele cercetate penale, desfășurate de cele trei societăți în Italia. Toate cele trei firme au avut sau au legături cu ofițeri ai serviciilor de informații românești sau cu persoane care au prosperat în anturajul acestora. 

Rețeta tradițională: zeci de milioane încasați din acte adiționale la contractele cu instituții din Italia

La finele anului trecut, LIG Insurance încasase din afara țării prime de 77 de milioane de lei, deși are doar 36 de angajați, nu deține o rețea de sucursale în afara țării și are și activitatea supendată, încă din februarie 2015. Explicația, spune ASF, este că LIG  Insurance a obținut venituri din contracte încheiate anterior aplicării sancțiunii.

Legislația rutieră modificată. Șoferilor le-au fost stabilite noi recomandări pentru efectuarea unei depășiri CITEȘTE ȘI Legislația rutieră modificată. Șoferilor le-au fost stabilite noi recomandări pentru efectuarea unei depășiri

Potrivit arbitrului pieței, LIG și City Insurance (78 de milioane de lei încasați din Italia) au beneficiat de emiterea unor acte adiționale la contractele de achiziții publice. Specificul activităților desfășurate de cele două societăți - asigurări de garanții vândute unor firme de construcții care lucrează cu administrații locale sau alte instituții ale statului - face ca aceste acte adiționale să fie emise frecvent.

Acest fenomen este prezent și în România, unde constructorii de autostrăzi, de exemplu, au beneficiat pe parcursul lucrărilor de zeci sau sute de acte adiționale, care au revizuit în creștere prețul lucrărilor.

Specializarea  acestor firme reiese din mai multe documente și materiale de presă, unele dintre ele publicate chiar pe propriile site-uri. LIG Insurance, de exemplu, a postat pe site o cerere, aprobată de ASF, prin care solicită autorității să clarifice situația firmei, pentru ca aceasta să poată obține în continuare venituri din Italia chiar dacă nu mai are dreptul să subscrie în respectiva țară.

Concret, LIG a cerut ASF să precizeze oficial dacă poate încheia acte adiționale de prelungire/modificare a contractelor încheiate înainte de suspendarea activității, arătând că regiunile italiene sunt obligate să refuze polițele LIG și să restituie polițele acceptate până acum.

Pe internet pot fi găsite și documentele oficiale prin care firmei LIG Asigurări îi erau atribuite, de exemplu, drepturile de a asigura garanții pentru construirea unui spital în Cagliari, Sardinia (lucrări contractate de L'Azienda Ospedaliero Universitaria di Cagliari).

Daniel Tudor, legătura cu Italia via Generali. Patronul din acte promitea alianțe cu bancheri celebri cercetați penal

Într-un text publicat pe site-ul assinews.it, în luna aprilie, LIG Insurance anunța că principalul său acționar a ajuns la o înțelegere cu austriecii de la Meinl Bank. Textul amintea că Meinl Bank este cea care a salvat de la faliment Aeroportul din Parma și că vrea neapărat să intre în acționariatul LIG Insurance, lucru care nu s-a întâmplat sau nu a fost făcut public până în acest moment. Articolul menționa “grupul financiar” din care face parte LIG Insurance.

Permisul de conducere auto va fi modificat CITEȘTE ȘI Permisul de conducere auto va fi modificat

O divizie a Meinl Bank deține în România fabrica de dulciuri Kandia, pe care o controlează integral după ce, o perioadă au avut alături, în acționariat, companii controlate de Fathi Taher.

Chiar și fără bancherul Julius Meinl, arestat în 2009 pentru suspiciuni de fraudă, povestea LIG rămâne suficient de interesantă. Această companie reprezintă ceea ce a mai rămas din RAI Asigurări, după ce întregul portofoliu al societății a fost vândut către Generali Asigurări. Acționarul majoritar al RAI Asigurări era Daniel Tudor, fostul șef al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) și unul dintre puținii români norocoși care au avut posibilitatea să lucreze înainte de 1989 în lumea financiară din Occident.

De altfel, sursele Profit.ro arată că Daniel Tudor a controlat LIG Insurance o bună perioadă de timp, după înființare. Daniel Tudor a lucrat în asigurări, în afara țării, încă din anii ’80, când puțini români aveau posibilitatea să părăsească țara, chiar și pentru o scurtă vacanță.

Tudor a fost cel care a intermediat mai multe tranzacții cu firme italiene. În afară de vânzarea RAI către Generali, el a fost și cel care a negociat, pentru Ovidiu Tender, vânzarea Ardaf către aceeași companie italiană. Ardaf s-a dovedit a fi o piatră de moară pentru Generali careia i-au trebuit ani de zile pentru a închide dosarele de daună preluate de la firma românească.

În acte, cel care a cumpărat de la Generali și care controlează astăzi LIG Insurance este Iudean Robertino Marian. Acesta este președinte al companiei și unic acționar al International Soft Consult, firma care deține participația majoritară la LIG Insurance. Restul de acțiuni sunt deținute direct de Iudean, dar și de o “căsuță poștală” din Londra, Patrimonia LIga, deținută tot de Iudean.

În actele constitutive ale LIG, apare însă și Adina Edelmaier, finanțist cu experiență în bănci și societăți de asigurare cu acționariat austriac (BCR Asigurări, Bank Austria Creditanstalt), dar și fostă ocupantă a unor poziții importante în diviziile din Austria și România ale Generali, firma italiană de unde Iudean a preluat RAI, pe care a transformat-o în LIG Insurance.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
lig
faliment lig