Adrian Vasilescu: 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară

Adrian Vasilescu: 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară
scris 13 ian 2019

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR Mugur Isărescu, a declarat, sâmbătă, într-o emisiune la Digi24, că, deși în alte țări, în timpul crizei, când băncile au fost în pericol, statele le-au salvat cu banii contribuabililor, în România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva ca să salveze o bancă. Vasilescu a precizat că 4 miliarde de euro au fost aduse în România de acționarii băncilor, în timp ce guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară.

„Băncile din România au avut multe situații în timpul crizei în care au fost foarte tare lovite. Băncile trebuie să aibă un anumit indicator de solvabilitate. Când acest indicator de solvabilitate scade, se dă alarma. Înseamnă că băncile respective sunt în pericol. Ei, bine, în timpul crizei de foarte multe ori acest indicator de solvabilitate a scăzut în foarte multe țări, și în America, și în Marea Britanie, și în foarte multe țări dezvoltate. Când au fost în pericol că indicatorii de solvabilitate în anumite bănci scad, au apelat la buzunarele cetățenilor, la contribuabili, au adus bani în buget și cu acești bani au salvat băncile. De ce au făcut asta? Pentru că dacă băncile o iau la vale într-o țară, obligatoriu și inevitabil o ia la vale toată economia după bănci”, a explicat Adrian Vasilescu, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania se confruntă cu un deficit bugetar de 100 de miliarde de euro până în 2023 CITEȘTE ȘI Germania se confruntă cu un deficit bugetar de 100 de miliarde de euro până în 2023
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

El a precizat că „țări mari au scos bani din buzunarele cetățenilor, i-au adus în buget și cu banii ăștia au salvat băncile, ca să salveze economia”.

„În România nici măcar un leu nu s-a luat din buzunarul cuiva, adus în buget, ca să salveze o bancă. De câte ori băncile au fost în pericol, BNR a avut un singur mod de a lucra: a chemat acționariatul băncii respective, de unde este el, de la Viena, de la Atena, de la Amsterdam, i-a chemat aici și le-a spus: «Iată, nivelul de solvabilitate scade, trebuie să aduceți capital». Și fără nicio excepție, au adus capital. 4 miliarde de euro au fost aduse în timpul crizei de afară în România, în timp ce și guvernele și opinia publică țipau că băncile scot bani din țară și îi duc afară. 4 miliarde de euro au adus acționarii de afară să sprijine băncile de aici”, a subliniat consilierul guvernatorului BNR.

Adrian Vasilescu a spus că nu a înțeles miza ordonanței de urgență 114, dată de Guvern la finalul anului trecut, care instituie așa-numita „taxă pe lăcomie”.

El a precizat că ordonanța ar putea să declanșeze o anumită criză în sistemul bancar și că, în prezent, la nivelul BNR, se fac calcule pentru a vedea impactul.

viewscnt
Afla mai multe despre
adrian vasilescu
banci