Fitch Ratings a confirmat ratingurile pentru creditele pe termen lung în valută și monedă locală ale municipiului București la ''BBB minus'', perspectiva asociată fiind stabilă. De asemenea, Fitch a confirmat calificativul pe termen scurt în valută la ''F3''.
Scenariul de bază al Fitch estimează o marjă operațională redusă de peste 15% pe termen mediu, sub performanța medie din ultimii cinci ani al Bucureștiului, de 26%, arată Agerpres.
Declinul marjei operaționale a fost determinat de costurile mai mari cu personalul, în urma majorării salariilor pentru angajații din sistemul public, și de transferurile curente mai ridicate către instituțiile publice și către asistența socială.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Agenția se așteaptă la continuarea creșterii cheltuielilor de funcționare, dar în scenariul de bază al Fitch performanța orașului în perioada 2018-2020 va rămâne cel puțin în linie cu cea din 2018. Bucureștiul se confruntă cu necesități ridicate de investiții, pentru a face față creșterii populației și a planului autorităților locale de a dezvolta suplimentar infrastructura orașului, și în special cea rutieră.
Fitch se așteaptă ca cheltuielile de capital ale orașului să rămână sub nivelul preconizat în 2019 (1 miliard de lei).
Ratingurile Bucureștiului sunt constrânse de cele suverane ale României ("BBB minus"/perspectivă stabilă/"F"3). În cazul unei revizuiri în creștere a ratingurilor suverane, calificativul atribuit Bucureștiului ar putea fi îmbunătățit dacă își menține nivelul datoriei și performanța operațională solidă care să asigure finanțarea investițiile în mare măsură prin resursele interne, se arată în comunicat.
O creștere semnificativă a presiunilor asupra datoriei, din cauza deteriorării performanței operaționale va duce la o retrogradare a ratingurilor Bucureștiului, avertizează Fitch.