Acțiunile europene au început tranzacțiile de marți în scădere, extinzând declinul început la mijlocul săptămânii trecute, în contextul unui nou val de vânzări pe Wall Street, precipitat de temerile privind încetinirea economiei globale.
Indicele paneuropean Stoxx Europe 600 se deprecia cu 0,77% în jurul orei 11:40, până la 340,62 puncte, aproape de minimele ultimilor doi ani atinse săptămâna trecută. Europe 600 se află la a patra sesiune consecutivă de scădere.
Aproape toate sectoarele înregistrau corecții, în frunte cu cel energetic. Indicele de sector a coborât la cel mai redus nivel din ultimele peste 8 luni, în condițiile în care prețurile petrolului au scăzut cu circa 3%, pe fondul îngrijorărilor privind creșterea ofertei dinpre SUA, concomitent cu reducerea cererii globale.
CITEȘTE ȘI GRAFIC Sentiment negativ pe bursă la final de an. Investitorii de la BVB reacționează la vânzările de pe piețele mari și deteriorează parametrii tehnici pentru principalul indiceBarilul de petrol Brent se tranzacționa la 57,86 dolari marți dimineață, cu 2,94% sub referință, o scădere apropiată, de 2,97%, fiind consemnată și la nivelul cotațiilor petrolului West Texas Intermediate (WTI), care au coborât la 48,70 dolari/baril.
Acțiunile Royal Dutch Shell se depreciau cu 2,25%, cele ale companiei franceze Total cu 2,31%, iar titlurile Tullow Oil și OMV cu 1,61%, respectiv 3,18%.
La New York, contractele futures pe acțiunile companiilor americane erau în creștere ușoară, semnalând un potențial debut pozitiv al ședinței bursiere de astăzi.
Principalii indici de pe Wall Street au scăzut cu peste 2% luni, până la cele mai reduse niveluri începând cu luna octombrie 2017, în așteptarea deciziilor de politică monetară ale Rezervei Federale (Fed). Analiștii estimează o nouă majorare a dobânzilor la ședința care se va încheia miercuri, mutare care ar putea pune presiune pe economia SUA și, subsecvent, pe creșterea economiei globale.
Președintele american, Donald Trump, a declarat că “este incredibil” că Fed se gândește la o nouă majorare a dobânzilor, în condițiile în care dolarul este foarte puternic, iar inflația “aproape inexistentă”, scrie MarketWatch.
Un discurs al președintelui chinez Xi Jinping cu ocazia celebrării a 40 de ani de reforme economice în China, mult așteptat în piețe, nu a impresionat investitorii. Xi nu a oferit indicii referitoare la eventuale noi măsuri pentru stimularea creșterii în cea de a doua mare economie a lumii.