Acțiunile europene înregistrează scăderi luni, după patru ședințe bursiere consecutive încheiate în teritoriu pozitiv, coborârea fiind provocată de declinul abrupt al titlurilor băncilor italiene. Acțiunile UniCredit, Monte dei Paschi di Siena și Banca Popolare Emilia Romagna au fost suspendate temporar de la tranzacționare pe fondul volatilității excesive.
În jurul orei 12:45, indicele Stoxx Europe 600 era în scădere cu 0,23%. Săptămâna trecută, indicele pan-european a avansat cu 3,2%, recuperând mai mult de jumătate din declinul provocat de rezultatele referendumului în urma căruia Marea Britanie a ales să se desprindă de Uniunea Europeană. Vineri, indicele Stoxx Europe 600 a urcat cu 0,72%, al patrulea avans zilnic consecutiv.
Stoxx Europe 600 Banks, care reflectă evoluția sectorului bancar european, era în scădere cu circa 0,8%, evoluția reflectând declinul puternic al băncilor italiene.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acțiunile Banca Monte dei Paschi di Siena erau în scădere cu 8,9%, la minimul record de 0,35 euro/unitate. Prăbușirea titlurilor băncii italiene are loc în contextul în care Banca Centrală Europeană (BCE) a solicitat reducerea portofoliului de credite neperformante, de la 46,9 miliarde de euro la 32,6 miliarde de euro. Instituția trebuie să notificării trimise de BCE până pe 8 iulie.
Acțiunile UniCredit, cea mai mare bancă din Italia, erau în scădere cu 2,4%. Înainte de a fi suspendate temporar de la tranzacționare, acestea au pierdut până la 4,3%. Săptâmâna trecută, UniCredit l-a numit în funcția de director general pe Jean-Pierre Mustier, care a condus anterior divizia de investiții a băncii.
Acțiunile Banca Popolare dell’Emilia Romagna erau în coborâre cu 3,8%, Intesa Sanpaolo cu 3,3%.
Potrivit informațiilor apărute săptămâna trecută, guvernul italian analizează susținerea băncilor cu până la 40 de miliarde de euro, după votul britanicilor pentru ieșirea din Marea Britanie, care a provocat scăderea puternică a acțiunilor instituțiilor financiare, afectate deja de nivelul ridicat al creditelor neperformante.
Valdis Dombrovskis, unul dintre vicepreședinții Comisiei Europene, a declarat că instituția ”monitorizează îndeaproape situația sectorului bancar din Italia și este în contact strâns cu autoritățile italiene în privința posibililor pași”.