Acțiunile europene cresc joi, în așteptarea deciziei de politică monetară a Băncii Angliei

Acțiunile europene cresc joi, în așteptarea deciziei de politică monetară a Băncii Angliei
scris 14 iul 2016

Acțiunile europene cresc joi, în condițiile în care investitorii anticipează că Banca Angliei va anunța astăzi noi măsuri de stimulare a economiei, în urma deciziei britanicilor de a părăsi Uniunea Europeană.

În jurul orei 13:30, indicele Stoxx Europe 600 era în creștere cu 1%, la cel mai ridicat nivel de după referendumul legat de Brexit din 23 iunie. Miercuri, indicele pan-european a consemnat o scădere ușoară, pentru prima dată în ultimele cinci ședințe.

Urmărește-ne și pe Google News

Majoritatea analiștilor intervievați de Reuters se așteaptă ca Banca Angliei să reducă dobânda de politică monetară pentru prima oară în ultimii șapte ani, la un nou minim de 0,25%, de la nivelul de 0,5%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Temerile legate de ieșirea Marii Britanii din UE creează poziții noi în marile companii: se caută manageri de Brexit CITEȘTE ȘI Temerile legate de ieșirea Marii Britanii din UE creează poziții noi în marile companii: se caută manageri de Brexit

Indicele FTSE 100 al bursei londoneze era în urcare cu puțin peste 1%, în timp ce DAX, al bursei de la Frankfurt avansa cu 1,5%. Acțiunile UniCredit cresc cu circa 5% după ce cea mai mare bancă italiană a anunțat că ia în calcul majorarea capitalului pentru a satisface cerințele Băncii Centrale Europene.

Guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, și-a exprimat în mod clar îngrijorarea legată de perspectivele economice și a declarat că dobânda cheie ar putea fi redusă în această vară. În situația în care Banca Angliei nu va anunța astăzi o reducere a bdobânzii de referință sau alte măsuri de relexare monetară, analiștii anticipează că instituția va oferi detalii despre planul său acțiune.

Într-un raport publicat luna aceasta, Banca Angliei  afirmă că “există indicii că unele riscuri legate de Brexit au început să se materializeze”. Riscurile vizează, printre altele, reducere investițiilor străine, dar și scăderea salariilor și creșterea șomajului, alături de majorarea costurilor de împrumut, în condițiile unui grad ridicat de îndatorare în rândul populației.

Banca Angliei a injectat în sectorul bancar 3,1 miliarde de lire sterline în urma deciziei britanicilor de a părăsi blocul comunitar. Guvernatorul Băncii Angliei a anunțat că instituția este dispusă să furnizeze sistemului bancar 250 de miliarde de lire sterline după referendum. Cu aproximativ o săptămână înaintea referendumului, Banca Angliei a injectat în piață 2,45 miliarde de lire, respectiv 317 milioane de lire.

Totodată, banca centrală a Angliei a redus, la începutul lunii, cerințele de capital pentru băncile comerciale din Marea Britanie, în încercarea de a impulsiona creditarea și creșterea economică.

viewscnt
Afla mai multe despre
stoxx europe 600
burse
a ctiuni
dobanda
carney
banca angliei