Principalele acțiuni europene au închis în creștere ședința de vineri, după ce Banca Japoniei a surprins piețele financiare globale și a introdus, în premieră, dobânzi negative pentru depozitele băncilor comerciale. Evoluția lunară a fost însă negativă, titlurile marilor companii europene înregistrând, în ianuarie, cel mai puternic declin din ultimele cinci luni, transmite MarketWatch.
Astfel, indicele pan-european Stoxx Europe 600 a urcat cu 2,2%, deși pe ansamblul lunii ianuarie a consemnat o scădere de 6,4%. La Paris, indicele CAC 40 a închis în urcare tot cu 2,2%, în timp ce indicele DAX al bursei de la Frankfurt a crescut cu 1,6%, iar indicele FTSE 100 al bursei de la Londra a înregistrat un avans de 2,6%.
"Piețele de capital sunt fericite să vadă încă o bancă centrală importantă alăturându-se celor care practică dobânzi negative. Acest eveniment compensează majorarea dobânzii de către Fed luna trecută - care pare să fi fost o decizie prematură - și întărește convingerea că politica monetară va rămâne laxă pentru mai mult timp", se arată într-o notă publicată de compania de brokeraj britanice Accendo Markets.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Introducerea dobânzilor negative în Japonia urmărește stimularea creditării și a inflației, care se menține mult sub ținta băncii centrale, de 2%. Imediat după anunțul băncii centrale, yenul s-a depreciat cu 2%, la 121,49 unități pentru un dolar, cea mai slabă cotație din acest an, însă a revenit pe creștere la scurt timp și s-a stabilizat în jurul a 121 de unități.
“Este clar că decizia adoptată de Banca Japoniei nu va fi singura de acest fel în următoarele luni, având în vedere că BCE a indicat luna aceasta că ia în considerare continuarea relaxării monetare la ședința din martie”, a afirmat un analist al Oanda, într-o notă publicată vineri.
Indicele Nikkei a încheiat sesiunea cu un avans de 2,8%, investitorii reacționând cu promptitudine la mutarea-surpriză făcută de Banca Japoniei. Rata dobânzii pentru facilitatea de depozit acordată băncilor comerciale a fost coborâtă la -0,1%, de la nivelul de 0,1%.
În China, decizia băncii centrale de a suplimenta lichiditatea din sistemul financiar cu încă 100 miliarde yuani (15,2 miliarde dolari) a dus principalul indice al bursei de la Shanghai pe creștere cu 3,1%. În această săptămână, banca a injectat în piețe o sumă record de 690 miliarde yuani (aproape 105 miliarde dolari). În pofida avansului de vineri, indicele Shanghai Composite a încheiat luna ianuarie cu o scădere de aproape 23%, nivel apropiat de declinul de 25% înregistrat în luna octombrie din 2008.