Pandemia de Covid-19 ar fi provocat aproximativ 6,9 milioane de decese la nivel global, mai mult decât dublu comparativ cu cifrele raportate oficial de autorități, susțin noile date ale Institutului pentru Metrică și Evaluare a Sănătății (IHME) de la Universitatea din Washington, analizate de Profit.ro. În România, numărul deceselor cauzate de infecțiile cu noul coronavirus ar fi de 3 ori mai mare decât indică datele oficiale, susține sursa citată.
Contactat de Profit.ro, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a spus că nu comentează cifrele și că vrea să vadă mai întâi pe ce anume se bazează institutul când avansează astfel de date. "Trebuie mare atenție când lucrăm cu așa ceva", a completat Arafat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Analiza IHME a constatat că decesele cauzate în mod direct de Covid-19 ar fi semnificativ subraportate în aproape fiecare țară. Multe decese rămân neraportate, deoarece statele anunță doar decesele din spitale sau cele ale persoanelor confirmate cu infecție Covid-19, potrivit Institutului.
În multe locuri, sistemele slabe de raportare a sănătății și accesul scăzut la asistența medicală măresc provocările privind monitorizarea deceselor cauzate de pandemie.
CITEȘTE ȘI Fulfilment by eMAG, instrumentul de un milion de euro care ajută antreprenorii să se concentreze pe creșterea afacerii“Pe cât de cumplită pare pandemia Covid-19, această analiză arată că prețul real este semnificativ mai ridicat. Înțelegerea numărului real de decese provocate de Covid-19 nu doar că ne ajută să apreciem amploarea acestei crize globale, dar oferă și informații valoroase factorilor de decizie care elaborează planuri de răspuns și recuperare”, spune directorul IHME, Christhopher Murray.
Potrivit analizei, Statele Unite ar fi înregistrat până acum mai multe decese cauzate de Covid-19 decât orice altă țară - în total peste 905.000 de morți, comparativ cu puțin peste 574.000 de decese raportate oficial de autorități.
CITEȘTE ȘI Dacă ar ajunge roboții să dea consultanță, ce vor mai face oamenii? Despre viitorul consultanței, ce cred liderii PwC (III)Pe regiuni, America Latină și Caraibe, Europa Centrală, Europa de Est și Asia Centrală au fost cele mai afectate în ceea ce privește numărul total de decese. Cifrele vizează doar decesele cauzate direct de virusul SARS-CoV-2, nu și decesele înregistrate pe fondul întreruperii accesului la sistemele de sănătate în pandemie.
România se află, în analiză, pe locul 19 în lume după numărul deceselor provocate de Covid-19, cu 87.649 de decese indicate ca fiind în realitate în perioada martie 2020-mai 2021. Numărul deceselor puse oficial pe seama Covid-19 este însă de trei ori mai mic, respectiv 28.799 de decese raportate la persoanele diagnosticate cu infecție SARS-CoV-2 până pe 7 mai.
Profit.ro a semnalat în mai multe rânduri creșterea în exces a mortalității, despre care puteți citi aici, aici, aici sau aici.
IHME este o organizație independentă de cercetare în domeniul sănătății, care furnizează măsurători comparabile ale problemelor de sănătate din întreaga lume. Rapoartele Institututului au fost citate în trecut de Casa Albă și UNICEF, fiind urmărite îndeaproape de oficialii din domeniul sănătății publice.
CITEȘTE ȘI Studiu EY: Companiile raportează scăderi ale cifrei de afaceri, însă doar 19% și-au revizuit politica de prețuri de transferInstitutul și-a actualizat recent metodologia pentru estimarea numărului de decese cauzate de pandemie. Modelulul său epidemiologic a fost criticat anul trecut de specialiști din domeniu, cu argumentul că folosește metode deficitare, iar rezultatele sunt înșelătoare.
Pentru analiza prezentată acum, IHME a estimat numărul total de decese cauzate de Covid-19 comparând decesele indiferent de cauză anticipate pe baza tendințelor înregistrate înaintea izbucnirii pandemiei cu numărul real de decese indiferent de cauză consemnat în pandemie. Numărul deceselor “în exces” a fost ajustat ulterior pentru a elimina decesele atribuite indirect pandemiei (de exemplu, decesele persoanelor suferinde de afecțiuni non-Covid care au evitat instituțiile medicale), precum și decesele potențiale evitate în pandemie (scăderea numărului de decese cauzate de accidente rutiere, pe fondul restricțiilor de circulație).
Estimările rezultate includ, astfel, doar decesele cauzate de infecțiile cu virusul SARS-CoV-2, potrivit Institutului.
Sursa: Date IHME, Profit.ro