Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, le-a transmis miniștrilor sănătății din Uniunea Europeană să se pregătească pentru administrarea unei a patra doze a vaccinului anti-Covid, în cazul în care datele vor arăta că el este necesar, anunță Reuters.
Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) și-a exprimat recent îndoielile față de administrarea dozei 4 întregii populații, afirmând însă că ea ar putea fi utilă pentru persoanele imunocompromise. EMA a afirmat însă că este nevoie de mai multe date pentru a ajunge la o concluzie definitivă, scrie Hotnew.ro.
„Dacă vedem date care sunt concludente cu privire la necesitatea unei a patra doze, trebuie să fim pregătiți să acționăm”, le-a spus Stella Kyriakides miniștrilor sănătății din statele membre ale UE în timpul unei videoconferințe ce a avut loc vineri.
Aceasta a fost convocată de guvernul francez, care deține președinția rotativă a UE, pentru a discuta despre necesitatea unei a patra doze a vaccinului anti-Covid și despre vaccinurile adaptate pentru variante diferite ale coronavirusului.
Kyriakides a notat pe Twitter după ședință că în momentul de față persoanele care nu s-au vaccinat anti-Covid trebuie să fie în continuare principala prioritate a autorităților întrucât încă reprezintă aproximativ un sfert din populația totală a UE.
Danemarca și Ungaria au decis deja să demareze vaccinarea anti-Covid cu o a patra doză.
Autoritățile daneze au anunțat că ea va fi disponibilă persoanelor vulnerabile în fața COVID-19 în timp ce guvernul ungar a spus că toată lumea se va putea vaccina cu doza 4 după o consultație la medic.
La sfârșitul lunii decembrie a anului trecut Israelul a devenit prima țară din lume care a început administrarea dozei 4, numită și a doua doză booster.
Autoritățile israeliene au anunțat recent că vor continua vaccinarea cu a patra doză, deși studiile arată că aceasta nu împiedică infectarea cu varianta Omicron.
Însă doza 4 are o eficacitate ridicată în prevenirea formelor grave ale bolii și deceselor.