Uniunea Europeană a decis să profite de opțiunea de care dispune pentru a cumpăra o cantitate suplimentară de 100 de milioane de doze din vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, aceasta după ce în luna iulie a refuzat o ofertă pentru un acord mult mai mare, au declarat pentru Reuters mai mulți oficiali european.
Acest plan vine după ce alte vaccinuri comandate de UE au întâmpinat întârzieri cu prilejul testelor clinice, ceea ce a obligat blocul comunitar și alte state bogate să se bazeze pentru moment pe vaccinurile oferite de un număr mai mic de producători decât estimau inițial, scrie Agerpres.
Vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Pfizer și BioNTech, primul care a fost aprobat de agențiile occidentale de reglementare din domeniul medicamentelor, a început să fie introdus în marea Britanie și SUA și, săptămâna următoare, ar urma să fie aprobat pentru a fi utilizat în UE.
Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat joi pentru Reuters că executivul comunitar a decis joi să își exercite opțiunea și să cumpere până la 100 de milioane de doze suplimentare, în conformitate cu acordul convenit cu Pfizer și BioNTech. Comisia Europeană a comandat deja 200 de milioane de doze de vaccin, în cadrul acestui contract.
"Vrem să fi siguri că vom obține mai multe doze pentru că cererea este mare", a spus purtătorul de cuvânt.
Potrivit unor informații publicate anterior de Reuters, blocul comunitar a acceptat să plătească 15,50 euro pentru fiecare doză de vaccin contra COVID-19 dezvoltat de grupul american Pfizer și compania germană BioNTech. Aceasta ar însemna un preț total de până la 3,1 miliarde euro (3,7 miliarde dolari) pentru 200 de milioane de doze, preț care ar urma să crească la 4,65 miliarde euro dacă ar fi achiziționate alte 100 milioane de doze de vaccin.
Discuțiile cu privire la noi comenzi pentru mai multe vaccinuri Pfizer, încă înainte ca primele doze să fie livrate, scot în evidență presiunile care UE este supusă pentru a-și asigura noi livrări și a răspunde la o pandemie care a ucis deja 470.000 de europeni și se agravează.