Soluție pentru deficitul de personal din sănătate: Medicii de familie își vor putea deschide cabinete și în alte localități. Detalii - la Profit Health Forum

Soluție pentru deficitul de personal din sănătate: Medicii de familie își vor putea deschide cabinete și în alte localități. Detalii - la Profit Health Forum
scris 27 mar 2019

Cabinetele de medicină de familie vor putea deschide cel mult două puncte secundare de lucru în alte localități, unde nu există medici de familie, cu respectarea anumitor condiții legate de funcționarea punctelor de lucru respective. Detalii vor fi anunțate la Profit Health Forum.

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, deschide Profit Health Forum, o conferință în care vor fi analizate în detaliu problemele actuale ale sistemului medical și vor fi identificate soluții pentru rezolvarea acestora.

Conferința va fi transmisă în direct de Profit TV și va avea în sală cele mai importante nume în domeniu. Conferința va fi organizată pe 1 aprilie, cu începere de la ora 09:00, la Hotel Crowne Plaza București, cu sprijinul Team Innovation și al partenerilor ADRFR, Affidea și Janssen Romania.

Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI

De ce este importantă deschiderea mai multor cabinete ale medicilor de familie: În prezent, legislația prevede că un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet, dar că astfel de cabinete pot avea puncte de lucru.

Urmărește-ne și pe Google News

Context: O decizie a Colegiului Medicilor, datând din 2013, acordă posibilitatea medicului de familie titular al unui cabinet să deschidă puncte de lucru în altă localitate fără angajarea altui medic și să presteze servicii peste norma de bază, în limita a cel puțin 10 ore pe săptămână, dar în legislație nu se regăsesc astfel de prevederi.

Profit.ro a relatat că, în noiembrie anul trecut, senatorii au adoptat un proiect de lege care permite unui medic de familie să fie titularul unui punct secundar de lucru în altă localitate, dar cu respectarea anumitor condiții privind asigurarea unui număr minim de ore de lucru și ținând cont de distanță față de localitatea în care are cabinetul. Proiectul de lege a fost adoptat, în pofida faptului că Guvernul nu a susținut aceste modificări legislative.

Teodorovici: Ministerul Sănătății analizează legalizarea canabisului în scopuri medicale CITEȘTE ȘI Teodorovici: Ministerul Sănătății analizează legalizarea canabisului în scopuri medicale

Proiectul adoptat de Senat stabilea însă că, pe lângă cabinet, medicul de familie poate fi titularul unui singur punct de lucru, care putea fi deschis în altă localitate, dar la mai puțin de 15 kilometri de cabinetul medicului de familie. La acest punct de lucru medicul de familie ar avea obligația să asigure un program de minim 10 ore pe săptămână.

Ajuns în dezbatere la Camera Deputaților, care va avea votul final, proiectului i-a fost înctocmit raport favorabil pentru adoptare, iar deputații din comisia de specialitate au stabilit că medicii de familie vor avea dreptul să deschidă două cabinete în alte localități, fără a mai impune vreo condiție privind distanța, ci doar numărul minim de ore pe săptămână în care să asigure program de lucru.

Cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru în altă unitate administrativ-teritorială, unde nu funcționează un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie, dacă solicitantul asigură un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază”, prevede acum proiectul care va primi votul final din partea deputaților.

Deputații au mai menținut în proiect condiția ca în cazul în care există mai multe solicitări de deschidere a unui punct de lucru în aceeași localitate, prioritatea este acordată medicului cu mai puțini pacienți.

Consilier prezidențial: Documentele privind sănătatea nu ajung să fie puse în practică. Suntem campioni la scriere de documente, dar uităm să le aplicăm. Detalii - la Profit Health Forum CITEȘTE ȘI Consilier prezidențial: Documentele privind sănătatea nu ajung să fie puse în practică. Suntem campioni la scriere de documente, dar uităm să le aplicăm. Detalii - la Profit Health Forum

”Lipsa de medici de familie din peste 500 de comune, justifică această modificare. Deschiderea unui punct de lucru secundar situat la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu nu se justifică, întrucât decizia aparține în exclusivitate medicului de familie care dorește să deschidă un punct de lucru și această dorință nu poate și nici nu trebuie să fie îngrădită de legislație în condițiile în care avem o lipsă de 500 de medici de familie în aceste comune și modificarea legislativă oricum include restricția de a avea posibilitatea deschiderii unui punct de lucru numai și numai în comunele unde nu există cabinet de medicină de familie”, arată deputații.

Potrivit acestora, toate cabinetele și punctele secundare de lucru vor aparține de aceeași casă de sănătate la nivel județean, astfel că nu vor exista probleme de finanțare sau stabilire corectă a programului de lucru.

Profit.ro va organiza o nouă ediție a Health Forum, precedentele reuniuni având, de asemenea, ca participanți pe ministrul Sănătății, pe cei mai importanți factori de decizie din sistem și pe directorii celor mai mari companii din domeniu.

Problemele sistemului sanitar din România par să devină tot mai grave: spitale  vechi cu circuite ce nu fac față nevoilor acestui mileniu, infecții intraspitalicești, încă neraportate de toate spitalele,  pacienți pe muchie de cuțit, ineficiență managerială, dezinteres, fraude, șpagă și, mai nou, medici falși. Peste toate, sistemul  privat de sănătate își arată și el greutățile. Cam așa am pășit în 2019.

Cum vede Comisia Europeană sănătatea din România în Raportul de țară:

Rata mortalității evitabile - decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE

Furnizarea de echipamente medicale esențiale pentru diagnostic și tratament este foarte scăzută, în special în spitale

Speranța de viață în România se situează în continuare sub media Uniunii Europene (75,3 ani, comparativ cu 81 de ani - media UE)

Rata mortalității evitabile - decesele care ar fi putut fi evitate prin acordarea unei asistențe medicale de calitate optimă - este de două ori și jumătate mai mare în țara noastră decât rata din UE

Deficitul de personal medical, asociat cu emigrarea masivă a forței de muncă, pune probleme pentru funcționarea corespunzătoare a sistemului de sănătate - cel puțin unul din 5 medici români lucrează în afara țării

Cele de mai sus sunt doar câteva dintre concluziile Comisiei Europene privind sănătatea din România, potrivit Raportului de țară anual, publicat recent

Un sondaj arată că principalele probleme ale sistemului sanitar din România sunt:

șpaga din spitale (24%)

infecțiile intraspitalicești și diversele epidemii (20,1%)

investițiile insuficiente în sănătate (12,8%)

lipsa personalului calificat (11,5%)

lipsa dotărilor medicale (11,1%)

slaba organizare a instituțiilor medicale (7,5%)

lipsa prevenției (6,5%)

Pornind de la aceste date, vom dezbate situația reală din 2019 și posibilitatea rezolvării rapide a celor mai grave probleme:

Spitale cu infecții care au provocat zeci de decese

Vaccinarea antigripă, ignorată ani în șir a cauzat peste 170 de decese

Medici falși, pacienți fictivi, intervenții chiurgicale greșite

Activitatea de transplant, cea mai slabă din ultimii ani

Medici agresați în spitale

Criza doctorilor tot mai gravă

Soluții viabile pentru rezolvarea rapidă a problemelor grave care afectează cel mai mult situația pacienților, dar și a angajaților din sistem

Bugetul alocat sănătății este mai mare cu 6,1 miliarde de lei în 2019, astfel că am ajuns la un procent de aproape 5% din PIB. Bugetul pentru investiții crește cu 84% (peste un miliard de lei). Acest lucru înseamnă că există bani pentru achiziționarea de aparatură, există bani pentru reparații capitale și există bani pentru finalizarea lucrărilor începute

Participanții la dezbatere vor prezenta soluții realiste pentru ca “boala” sistemului sanitar să se amelioreze măcar, dacă nu să se vindece!

Eveniment cu transmisiune directă pe Profit TV

Detalii legate de această conferință sunt disponibile AICI

 

viewscnt
Afla mai multe despre
medic
familie
cabinet
punct
lucru
localitate
distanta
program
proiect
lege
senat
parlament