Croatul Mislav Vuĉić (42 de ani), director general al companiei farmaceutice Teva România, a preluat de la Dan Ivan conducerea Actavis România, după finalizarea tranzacției la nivel mondial dintre grupul israelian Teva și compania Allergan.
Vuĉić a fost numit în funcția de director general al Teva România în octombrie 2015 și lucrează în cadrul grupului din 2013, potrivit profilului său de pe platforma Linkedin. Anterior, el a mai activat în cadrul companiilor Pliva (achiziționată de Teva) și Sandoz.
Dan Ivan este unul dintre cei mai longevivi manageri din industria de medicamente din România. El a preluat conducerea Actavis România în 2011, după ce anterior a lucrat circa 16 ani în cadrul Sanofi România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
La începutul lunii august, grupul israelian Teva a finalizat achiziția diviziei de medicamente generice a grupului Allergan (fost Actavis), din care face parte și Actavis România (reprezentanța și fabrica de medicamente oncologice Sindan Pharma București).
Astfel, de la data perfectării tranzacției, Dan Ivan și Peter Bertil Bergqvist au fost revocați din funcțiile de administratori ai Actavis România și înlocuiți cu Mislav Vuĉić, Michael Schrewe și Stana Moisescu, administratori ai Teva România.
În România, prin preluarea activității Allergan-Actavis, Teva urcă de pe locul 18 pe 9 pe piața farmaceutică locală, cu vânzări cumulate de circa 400 milioane lei (90 milioane euro) și o cotă de piață de 3,5%, potrivit calculelor Profit.ro pe baza datelor Cegedim din anul 2015.
În intervalul analizat, conform Cegedim, Teva România ocupa poziția 18 pe piața farmaceutică românească, cu vânzări de 209,3 milioane lei și o cotă de piață de 1,8%, iar Actavis (care a devenit în luna iunie 2015 Allergan) se situa pe locul 20, cu vânzări de 185,4 milioane lei și o cotă de 1,6%.
În urma achiziției, Teva va intra și în top 10 companii farmaceutice la nivel global, pe locul 9, cu vânzări estimate la 26 miliarde dolari. Compania israeliană ocupă de mai mulți ani primul loc în topul producătorilor de medicamente generice la nivel mondial.
Prin achiziția Allergan Generics, Teva dispune acum de aproximativ 338 de produse înregistrate care sunt în așteptarea aprobării FDA (Food and Drug Administration) și are aproximativ 115 cereri de autorizare pentru medicamente noi, a căror aprobare o așteaptă în Statele Unite.
În Europa, după cesionarea unor produse, Teva va avea o rețea capabilă să lanseze peste 5.000 de produse noi în regiune. Pe piețele în creștere, care includ Asia, Africa, America de Sud, Orientul Mijlociu, Rusia și Comunitatea Statelor Independente, sunt aproximativ 600 de produse ale companiei în curs de aprobare.
Per ansamblu, în 2017, Teva planifică să lanseze 1.500 de medicamente generice, la nivel global.
Actavis a cumpărat fabrica de medicamente oncologice Sindan în 2006, pentru 147,5 milioane euro. Fabrica Sindan exportă medicamentele în 60 de state.
În 2012, grupul Actavis a fost achiziționat de americanii de la Watson într-o tranzacție de 4,25 miliarde euro și a format cel de-al treilea mare producător de medicamente generice la nivel mondial. După finalizarea achiziției, grupul a luat numele de Actavis. Ulterior, au mai fost achiziționați producătorii Warner Chilcott (8,5 miliarde dolari) și Forest Laboratories (28 miliarde dolari).
În noiembrie 2014, Actavis a preluat Allergan, producătorul Botox, tranzacția fiind finalizată în martie anul trecut. În iunie anul trecut, Actavis a anunțat schimbarea denumirii în Allergan.
Allergan Generics are 29 de fabrici de medicamente generice la nivel mondial, 16.000 de angajați și a generat anul trecut venituri de 6,74 miliarde dolari.