România are planificate investiții de 400 milioane de euro în proiecte de digitalizare a sistemului de sănătate, prin intermediul fondurilor provenite prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
"Această sumă reprezintă mai puțin de jumătate din bugetul alocat de Polonia, o altă beneficiară a PNRR, care a planificat investiții de un miliard de euro în digitalizarea sistemului de sănătate. România a decis ca, din totalul de 29,2 miliarde euro, primiți de la Uniunea Europeană prin intermediul PNRR, 2,45 să fie direcționați spre domeniul sănătății. Acest buget este unul dintre cele mai mari din Europa Centrală și de Est, destinat sectorului de sănătate", conform companiei de consultanță Horvath.
România și-a declarat intenția ca o parte semnificativă din cei 2,45 miliarde euro alocați sănătății, respectiv 1,9 miliarde euro, să meargă către înnoirea infrastructurii, prin proiecte ca modernizarea spitalelor existente și construirea unora noi, precum și achiziția de aparatură medicală modernă.
În ceea ce privește digitalizarea sistemului medical, România pregătește proiecte care țin de consolidarea telemedicinei, îmbunătățirea infrastructurii digitale a unităților sanitare publice, sistemele mobile de monitorizare a pacienților și asistența tehnică pentru dezvoltarea și integrarea soluțiilor de sănătate digitală. Prin comparație, Polonia investește o sumă care depășește dublul bugetului țării noastre, în proiecte avansate precum cele de Inteligență Artificială pentru analiză și diagnoză medicală.
Croația, care va obține 6,5 miliarde euro, și Polonia, care va accesa 36 miliarde euro, și-au definit planurile cu două treimi granturi și o treime împrumuturi. Planurile naționale ale Croației, Cehiei și Slovaciei au fost aprobate deja de Comisia Europeană. Polonia și România așteaptă aprobarea, iar evaluarea pentru Ungaria este suspendată, în prezent.