România cade 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului de sănătate

România cade 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului de sănătate
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 25 sep 2018

România a coborât 5 locuri într-un clasament global privind eficiența sistemului național de sănătate măsurată în funcție de raportul cheltuieli-rezultate, fiind depășită de state ca Italia, Franța, Grecia, Cehia și Marea Britanie. Sistemul românesc de sănătate este însă mai eficient decât cele din Belgia, Germania, Ungaria sau Bulgaria.

Clasamentul, realizat de Bloomberg pe baza datelor publice pentru anul 2015, analizează 56 de economii cu o populație de cel puțin 5 milioane de locuitori, o speranță de viață de minim 70 de ani și un produs brut intern pe cap de locuitor de peste 5.000 de dolari.

Urmărește-ne și pe Google News

Eficiența sistemelor naționale de sănătate este măsurată în funcție de trei indicatori, și anume speranța de viață, costurile relative (procentul din PIB alocat sistemului) și cheltuielile absolute (costul nominal pe cap de locuitor, exprimat în dolari).

Sănătatea în România - 6,7 milioane de plătitori din 17,4 milioane de beneficiari, cu mai mulți pensionari scutiți decât copii și tineri CITEȘTE ȘI Sănătatea în România - 6,7 milioane de plătitori din 17,4 milioane de beneficiari, cu mai mulți pensionari scutiți decât copii și tineri

România a coborât 5 locuri în clasamentul din acest an, până pe poziția 36. Sistemul românesc de sănătate a fost notat cu 46 de puncte, scor care plasează țara la egalitate cu Peru și puțin mai jos comparativ cu Slovacia (47,6 puncte) și Marea Britanie (46,3 puncte), state care alocă 6,9%, respectiv 9,9% din PIB pentru sănătate (între 1.108 dolari și 4.356 dolari per capita).

Cheltuielile României cu sănătatea se ridică la 5% din PIB, sau 442 dolari pe cap de locuitor – cea mai mică sumă din Europa și printre cele mai scăzute din lume.

Speranța de viață pentru locuitorii României este estimată la 75 de ani, față de 81 de ani în Marea Britanie și 76,6 de ani în Slovacia.

La nivel european, sistemul românesc de sănătate mai este depășit de Spania, Italia, Norvegia, Elveția, Irlanda, Grecia, Franța, Portugalia, Finlanda, Suedia, Polonia, Olanda, Cehia și Austria, dar este considerat mai eficient decât cele din Danemarca, Ungaria, Germania, Serbia și Bulgaria, țară care se află la coada clasamentului global, cu un scor de 29,4 puncte, ușor mai slab decât cel obținut de SUA (29,6 puncte).

Hong Kong are cel mai eficient sistem de sănătate din lume, cu un scor de 87,3 puncte, regiunea asiatică fiind urmată de Singapore (85,6 puncte) și Spania (69,3 puncte). Ocupantele podiumului cheltuie peste 2.200 de dolari per capita pentru sănătate fiecare, speranța de viață a locuitorilor depășind 82 de ani.

Topul primelor 5 state cu cele mai eficiente sisteme de sănătate este completat de Italia (67,6 puncte) și Coreea de Sud (67,4 puncte).

Pe ultimele 5 locuri ale clasamentului se află Serbia (32,2 puncte), Rusia (31,3 puncte), Azerbaijan (29,6 puncte), SUA și Bulgaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem sanatate
eficienta
clasament
speranta viata
cheltuieli sanatate