Sistemul de sănătate din România este afectat de migrația specialiștilor; principiul subsidiarității trebuie revizuit (sindicaliști)

Sistemul de sănătate din România este afectat de migrația specialiștilor; principiul subsidiarității trebuie revizuit (sindicaliști)
scris 22 sep 2018

Sistemul de sănătate din România este afectat de migrația specialiștilor din domeniu, fiind astfel redusă posibilitatea de a fi acordate îngrijiri medicale specializate și de calitate, sunt de părere reprezentanții Federației "Solidaritatea Sanitară', care, în acest context, solicită Guvernului României să sprijine solicitarea adresată Uniunii Europene (UE) pentru revizuirea principiului subsidiarității.

În acest fel, pot fi contracarate efectele migrației asupra țărilor sursă, trecând această temă pe agenda acțiunilor publice din perioada în care România va deține președinția Consiliului Uniunii Europene, susțin sindicaliștii, într-un comunicat de presă, transmis sâmbătă AGERPRES.

Urmărește-ne și pe Google News
Fiera Capital, fostul Charlemagne Capital, și-a redus drastic participația la MedLife CITEȘTE ȘI Fiera Capital, fostul Charlemagne Capital, și-a redus drastic participația la MedLife

"Este de domeniul evidenței faptul că migrația masivă combinată cu principiul subsidiarității sistemelor de asigurare socială are un impact dramatic asupra țărilor de plecare. În condițiile în care cei care migrează pentru muncă sunt în marea majoritate a cazurilor cetățeni la vârstă activă, odată cu plecarea forței de muncă România pierde contribuțiile pe care acești cetățeni le-ar fi făcut la sistemele sociale (în special la cel de sănătate). Fenomenul afectează toate țările sursă pentru migrație din Uniunea Europeană, sistemele sociale din aceste state riscă să devină nesustenabile din cauza migrației. Cu alte cuvinte, sporul de sustenabilitate pentru sistemele sociale din țările de destinație pe care-l aduc migranții devine un cost cu un impact major în țările de plecare ale acestora. Libertatea de care se bucură cetățenii și oportunitățile de care profită țările de destinație aduc cu acestea un cost imens pentru cetățenii țărilor de plecare", se menționează în comunicatul citat.

Conform reprezentanților sindicali, în condițiile în care rezultatele studiului "Impactul migrației asupra salariaților din sănătate", dat publicității recent, au indicat condițiile de muncă drept principala cauză în determinarea migrației salariaților din sănătate, "este evident că România se află într-un cerc vicios".

viewscnt
Afla mai multe despre
sanatate
medici