PROFIT HEALTH.forum Sumele cheltuite din buget pentru pacienții tratați în sistemul privat sunt nesemnificative, spitalele de stat sunt învechite sau părăginite

PROFIT HEALTH.forum Sumele cheltuite din buget pentru pacienții tratați în sistemul privat sunt nesemnificative, spitalele de stat sunt învechite sau părăginite
scris 21 mar 2017

Sumele cheltuite din buget pentru pacienții tratați în sistemul privat sunt nesemnificative, în condițiile în care spitalele de stat sunt în cea mai mare parte învechite sau părăginite, au remarcat principalii jucători de pe piața sistemului de sănătate, reuniți sub umbrela PROFIT HEALTH.forum.

Conferința a fost organizată cu sprijinul Farmexpert, ADRFR, High Tech Systems & Software, Spitalul Monza și Terapia, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

​Potrivit directorului excutiv PALMED, Eduard Dobre, sistemul privat de spitalizare reprezintă doar 4% din totalul cheltuielilor casei de sănătate, dar chiar și în aceste condiții au existat curente de opinie din partea autorităților pentru a încetini dezvoltarea sistemului privat de sănătate, cu motivul că "vor evolua pacienții" și nu vor mai dori servicii de stat.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Sistemul privat de sănătate s-a dezvoltat pentru că, în acești 28 de ani, nu s-a făcut nimic pentru pacient, deși toată lumea l-a fixat în centrul sistemului. În 28 de ani nu s-a investiti în niciun spital. 99% din furnizorii de servicii medicale paraclinice sunt privați, medicina de familie este privată, medicina de specialitate, cabinete, este privată. Singurul lucru pe care l-au avut bun, l-au moștenit și puteau să-l dezvolte, au fost spitalele publice. Ce au făcut? Le-au îngropat! Din cauza aceasta s-a dezvoltat sistemul privat. Pur și simplu s-a dezvoltat pe nevoia pacientului" a arătat Dobre.

Acesta a subliniat că pacientul ar trebui să aleagă pentru care serviciu, public sau privat optează, iar finanțarea ar trebui să meargă după pacient.

La rândul său, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), Radu Gănescu, a opinat că la dezvoltarea sistemului de sănătate, public sau privat, ar contribui și dezvoltarea sistemului de asigurări private de sănătate.

O altă temă care a iscat discuții aprinse la PROFIT HEALTH.forum a fost asigurarea confidențialității datelor din dosarul electronic de sănătate, în condițiile în care numărul pacienților înscriși în sistem va ajunge la 11 milioane, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al CNAS, Augustus Costache.

Potrivit, președintelui COPAC, mulți pacienți sunt împotriva dosarului electronic de sănătate, pentru că nu sunt siguri de siguranța datelor și se simt vulnerabili la diferite forme de șantaj într-un  sistem de sănătate în care nu doar mediccul se ocupă de pacient.

Reprezentanții pacienților vor continua discuțiile cu CNAS  pe tema confidențialității, care se va pune și în condițiile noului buletin electronic.

Tema informatizării sistemului de sănătate a fost abordată de Horia Radu, Head of Medical Division HTSS, care a prezentat posibilitățile de îmbunătățire a accesului pacientului la tratament prin metode informatice, precum automatizarea la maxim a fluxului de date către raportările de stat și generarea automată a formularisticii interne, orientarea software-ului către actul medical, urmărirea fluxului pacientului și asigurarea în mod automat și configurabil al auditului procedurilor din unitățile medicale sau asigurarea securității tratamentului prin proceduri medicale incluse în software.

viewscnt
Afla mai multe despre
sistem
sanatate
public
privat
pacient
dosar
confidetialitate
pacient
buget