Măsurile restrictive, în vederea prevenirii infecțiilor cu Covid-19, nu au în vedere instituirea unui stat polițienesc, fiind vorba de reguli care, în perioadă de criză, trebuie respectate, pentru a da și sistemului medical posibilitatea de a reacționa la pandemie, a arătat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, în cadrul videconferinței Profit Health Forum. Ministrul a dat asigurări că medicii nu vor renunța la lupta pentru viața fiecărui pacient, în orice condiții.
Videoconferința, transmisă în direct pe site-ul profit.ro, pe pagina de Facebook Profit.ro, ca și de către postul de televiziune Profit TV, este organizată cu sprijinul Pfizer, al Asociației Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR), al Roche Romania și al Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM)
Ministrul a arătat că, în contextul pandemiei de coronavirus, nu mai este de așteptat ca viața socială, școlile, concediile, sărbătoriile să se desfășoare ca până acum, în mod normal.
”Nu vrem sau nu mergem spre un stat polițienesc, dar sunt reguli care în perioadă de criză trebuie respectate”, a spus Tătaru.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acesta a adăugat că este important ca românii să înțeleagă că este nevoie de un parteneriat social, care să dea și sistemului medical posibilitatea de a reacționa la presiunea care este pusă de noile cazuri de infectări cu coronavirus.
Din această perepectivă, ministrul Sănătății a arătat că medicii români se vor lupta pentru fiecare pacient, pentru că așa au fost obișnuiți.
”Zilnic suntem întrebați de paturi de ATI, de paturi de ATI și ajungem al un lockdown sau să alegem între pacienâi. Nu cred, medicul român nu a fost crescut așa. Știm ce înseamnă greul, știm ce înseamnă lipsurile și chiar, dacă a trebuit, am făcut orice, ca un pacient care nu a încăput în ventilator, a mers pe o terapie intermedariară și s-a mers pe acea soluție”, a afirmat ministrul Tătaru.
CITEȘTE ȘI Românii sunt pesimiști cu privire la economie și finanțele personale, dar sunt preocupați în special de sănătate”Lumea trebuie să înțeleagă că acele restricții pe care le impunem acum vor merge încă două, trei săptămâni după ce și numărul de cazuri va scădea, pentru că nu mai așa putem limita ceea ce se întâmplă în acest moment”, a mai spus ministrul Sănătății.
Acesta a mai opinat că ”noi n-am reușit să terminăm valul I (al pandemiei - n.red.), nu am fost lăsați”, explicând totodată că a venit vremea ca sistemul medical să fie reformat după 30 de ani de la Revoluție, inclusiv la nivel de legislație, care datează de peste 14 ani și a fost modificată de peste 1.500 ori.