Rude care nu știu cu orele ce se întâmplă cu pacienții, așternuturi murdare, podele spălate cu apă neagră, astfel încât pantofii se lipesc la mers, așternuturi murdare, lipsă de intimitate pentru pacienți, oameni ai străzii care dormeau pe holuri - sunt doar câtva din experiențele avute de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, în controalele efecutate la spitale din Tg. Jiu și Ploiești. Ministrul Sănătății a anunțat, luni, la Profit Health Forum, că astfel de controale vor continua, pentru că nu sunt un exercițiu de imagine, iar pentru spitalele găsite cu astfel de probleme grave va solicita, probabil, retragerea acreditării.
Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a afectuat controale inopinat la Spitalul Județean Gorj și la Spitalul de Urgență din Ploiești.
”Nu a fost un exercițiu de imagine și nu va fi pentru că voi face în continuare același lucru. M-am săturat să fim arătați cu degetul noi autoritățile. Sistemul de sănptate nu este o parte abstractă, suntem fiecare dintre noi, medici, pacienți, autorități”, a spus Pintea.
Ministrul Sănătății a deschis azi Profit Health Forum, conferință care își propune să analizeze problemele actuale ale sistemului medical și să identifice soluții pentru rezolvarea acestora. Conferința este transmisă în direct de Profit TV, și este organizată cu sprijinul Team Innovation Media și al partenerilor ADRFR, Affidea și Janssen Romania.
Ministrul a ținut să dea o serie de exemple întâlnite în spitale la ultimele controale, mai ales la spitalul din Ploiești.
Experiența din controale
”Un aparținător era de 5 ore în spital și nu știa ce s-a întîmpat cu pacientul. Atitudinee era am tratat pacientul, nu are rost să discut cu aparținătorul. Lucrurile acestea m-au deranjat foarte tare. Trebuie informat pacientul și aparținătorii ce se va întâmpla. Știu că suntem 8 medici, care facem 7-8 gărzi pe lună, tratăm sute de pacienți, dar nu trebuie să-i desconsiderăm pe pacienți și aparținători din acets motiv”.
”Au fost renovate spitalele, dar în sălile de tratament sunt materiale care nu se pot dezinfecta. Nu avem infecții, mi s-a tot spus. Poate nu le declarați, văzând modul în care tratați este exclus să nu aveți!”
”Nu existau paravane între pacienți. - De ce să punem?
Totuși sunt situații care nu sunt plăcut de văzut pentru ceilalți pacienți, e nevoie de intimitate. - Nu îi mai vedem!
Dar aveți monitoare. - Ei, oricum, sunt grav bolnavi, nu mai văd!”
”Liftul s-a oprit întâmplător la etajul I, am intrat într-o secție nerenovată, unde o îngrijitoare fără mânuși spăla pe jos cu o apă pe care nu ați dori să o vedeți, apă neagră. Mi-a spus că a pus 2-3 pastle (de dezinfectant - n. red.) în apă, când ar trebui puse 5 pastile la 10 litri”.
”Așternuturile erau extraordinar de murdare, pe jos mi se lipeau pantofii. Unde mânca personalul, fața de masă era cu o pânză foarte murdară, resturile mâncare lăaste peste tot, niciun pic de organizare, de curățenie. Am făcut poze, am și dovezi!”
”Pe hol doi oameni ai străzi dormeau pe bănci. M-am interesat dacă nu pot fi instituționalizați. Mi s-a răpuns: E, așa e toată iarna, nu ne deranjează. Eu am nasul înfundat de două săptămâni, dar când am intrat în spital am intrat am putut mirosi tot, nu era atmosferă de spital.”
CITEȘTE ȘI Ministrul anunță o campanie împotriva șpăgilor din spitale: Am mărit salariile, dar încă se practică acest sportMinistrul avertizează să spitalele cu probleme grave vor primi amenzi mari și va solicita retragerea acreditării
”Eu personal le-aș retrage acreditarea acestor sptiale și probabil o s-o cer”, a spus ministrul Pintea în urma celor două controale, caree ulterior a spus că va propune acest lucru Agenției de Management al Calității în Sănătate.
Ministrul Sănătății a arătat că va solicita retragerea acreditării pentru o clădire de al Spitalul din Tg. Jiu, unde era în general mai curat decât la Ploiești, și pentru tot spitalul în cel din urmă caz. Acest lucru nu va însemna că vor fi închise pitalele, ci că vor fi reevaluate în vederea acreditării.
Sorina Pintea a mai anunțat că Spitalul Județean Brașov a fost amendat cu 50.000 lei pentru gestionarea nercorespunzătoare a deșeurilor periculoase și pentru gestionarea necorespunzătoare a dezinfectanților. Ministrul a arătat că în urma acestei amenzi a fost sunată și întrebată dacă are ceva personal cu acel spital.
”50.000 lei este amendă mare pentru așa ceva? Eu v-aș fi închis. Există mentalitatea că dacă primesc amenzi, ministrul are ceva cu mine. Atâta vreme cât regulile nu vor fi respctate, amenzile vor fi foarte mari și sancțiunile și mai dure”, a avertizat ministrul Sănătății.
Ministerul Sănătății a precizat ulterior că, de fapt, amenda totală este mai mică, respectiv 30.000 lei, din care 20.000 lei pentru spital, iar 10.000 lei pentru nerespectarea procedurilor de către mai mulți medici și personalul medical.
Sorina Pintea a mai vorbit și despre faptul că bugetul pentru sănătate este prevăzut în acest la 4,8% din PIB și, în urma rectificărilor bugetare, va ajunge probabil la 5% din PIB, dar a precizat că ministerul va finanța achizția de aparatură medicală acolo unde ea va fi folosită, acolo unde sunt profesioniști care știu să o folosească, deoarece ”încă există aparatură în cutii în spitale”.