Sistemul de sănătate public trebuie să funcționeze în colaborare cu sistemul privat, să-și unească forțele, iar Ministerul Sănătății să fie interlocutorul și statul să fie pus în poziția de a fi complementar, de a ajuta privatul, este mesajul lui Luca Militello, CEO Grupul Monza, la Profit Health.forum.
Conferința a fost organizată cu sprijinul AbbVie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente - ADEM, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România - ADRFR, Bondoc&Asociații și Grupul Monza România, cărora le mulțumim pentru participare
Conferința a fost transmisă în direct pe Profit TV, putând fi văzută și AICI
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„Am încercat să intrăm și în sistem de urgență, iar interlocutorul meu a fost Ministrul Sănătății, care s-a tot schimbat. Începi o discuție și până o duci la capăt, vine altul și o iei de la început. Am prezentat un proiect, dar comisia de la Ministerul Sănătății condusă de cine se ocupă de urgențe în România a zis că niciun spital privat nu va intra în sistem de urgențe, pentru că nu știe să le gestioneze, iar atunci ne-am retras”, a spus Militello, specificând că a dorit ca spitalul să funcționeze și în regim de urgență, preluând o parte din cardiologie, deoarece în Italia grupul are acest sistem și știe cum să îl gestioneze.
Conform spuselor CEO-ului, sistemul de sănătate public ar trebui să funcționeze împreună cu cel privat, nu să îl privească drept dușman, iar Ministerul Sănătății să fie interlocutor.
„Anul trecut am avut venituri de 25 milioane de euro, dintre care 8% au fost banii decontați de Casa Națională de Sănătate. Dacă banii decontați au reprezentat doar 8% și noi avem o listă de așteptare care merge de la 1 la 3 luni, înseamnă că oamenii vor să vină la noi, dar nu își pot permite”, a mai spus CEO, propunând ca statul să gândească un sistem împreună cu privatul unde pacientul să-și poată alege serviciul unde își dorește.
„Trebuie să punem statul în poziția nu de a concura, ci de a fi complementar, de a ne ajuta unde trebuie. Să ne întâlnim undeva cu statul pentru că sunt pacienți care sunt în stare gravă și se duc la stat, dar și pacienți care au venit în stare gravă la privat de la stat.”
O altă problemă semnalată de Militello este achiziția aparaturii medicale de către stat, dar nefolosirea ei din lipsa resurselor financiare pentru serviciile de mentenanță ceea ce determină medicii să plece la spitalele private, iar pacienții să plătească procedurile.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Avocat: Legislația sănătății a fost modificată de peste 1.300 de ori de la Revoluție. Sistemul are în continuare disfuncționalități majore„Când am decis să investim în robotică, robotul da Vinci, am discutat cu medici cu care pot face procedurile. Am vorbit cu un medic renumit la Cluj care era dispus să vină în București dacă achiziționam robotul. Spitalul de stat unde lucra avea deja robotul, dar nu îl putea folosi pentru că nu avea banii pentru mentenanță și consumabile. Unde e logica?”, a spus CEO-ul.
Dezbătând acest subiect, atât Carmen Orban, manager Institutul Clinic Fundeni, cât și Adriana Nica, manager Spitalul Universitar de Urgență București au apreciat că aceste achiziții sunt inutile dacă nu există multe intervenții pentru a avea nevoie de un astfel de robot și dacă nu există resurse financiare pentru serviciile de mentenanță și pentru consumabilele necesare acestei aparaturi.