Profit Health.forum: Producătorii de medicamente se așteaptă la o majorare a taxei de clawback

Profit Health.forum: Producătorii de medicamente se așteaptă la o majorare a taxei de clawback
scris 12 nov 2018

Producătorii internaționali de medicamente se așteaptă la o majorare a taxei clawback, pe care ministerul de resort o va modifica în perioada următoare, în timp ce producătorul local Unifarm speră că noua formulă a taxei va suplini necesarul de competitori pe segmentul medicamentelor de nevoi speciale, mesaje transmise în cadrul Profit Health.forum.

Conferința este organizată cu sprijinul AbbVie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente - ADEM, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România - ADRFR, Bondoc&Asociații și Grupul Monza România, cărora le mulțumim pentru participare

Urmărește-ne și pe Google News

Conferința a fost transmisă în direct pe Profit TV, putând fi văzută și AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Președintele Asociației Române a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), Călin Gălășeanu, a arătat că firmele pe care le reprezintă se așteaptă la o modificare a taxei clawback la final de an, așa cum s-a întâmplat în ultimii ani.

Profit Health.forum - Ministrul Sănătății: Criza în sănătate înseamnă când nu există medicamente. Când un pacient moare în fața spitalului, este criza personalului din sistem, lipsă de empatie. 23 de manageri de spitale au fost sancționați CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Ministrul Sănătății: Criza în sănătate înseamnă când nu există medicamente. Când un pacient moare în fața spitalului, este criza personalului din sistem, lipsă de empatie. 23 de manageri de spitale au fost sancționați

”Taxa clawback este azi undeva în jurul a 23% ,cu diverse fluctuații. Probabil, trimestrul IV ne va aduce o mărire, așa s-a întâmplat în ultimii 4 ani”, a spus Călin Gălășeanu, care a adăugat că, pentru medicamentele originale, taxa a fost peste nivelul de 20% în ultimele 7-8 trimestre.

Președintele ARPIM a remarcat însă că în ce privește introducerea pe piață a medicamentelor inovatoare, tendința este încurajatoare, având în vedere că în 2015 au fost aprobate pe piață 45 de noi molecule și, deși în 2016 au existat doar 16 molecule aprobate, în 2017 au fost introduse alte 34 de molecule (fie noi, fie pentru noi indicații), iar în primele 10 luni din 2018 au fost aprobate alte 41 de molecule.

Profit Health.forum - Loreta Păun, consilier prezidențial: Preluăm președinția Consiliului UE cu probleme grave privind infecțiile nosocomiale și tuberculoza CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Loreta Păun, consilier prezidențial: Preluăm președinția Consiliului UE cu probleme grave privind infecțiile nosocomiale și tuberculoza

În schimb, directorul general al companiei de stat Unifarm, Adrian Ionel, și-a exprimat speranța că noua formulă a taxei clawback îi va încuraja pe ceilalți producători să intre pe piața de medicamente pentru nevoi speciale.

Adrian Ionel a arătat că Unifarm a reușit să devină un adevărat competitor pe piața de distribuție, actvitate care a condus la creșterea, în ultimii 6 ani, a cifrei de afaceri a companiei de la 9,2 milioane lei la 125 milioane lei, cât este stimată pentru 2018, dar că nu își dorește să acapareze piața medicamentelor pentru nevoi speciale.

Această piață are în vedere achiziția de medicamente în cazuri speciale, la solicitarea Ministerului Sănătății, iar directorul general al Unifarm a arătat că o procedură mai scurtă și o nouă taxă clawback ar trebui să încurajeze și firmele private pe acest segment.

În privința medicamentelor pentru nevoi speciale, Adrian Ionel a dat asigurări că în privința imunoglobulinei nu vor mai exista discontinuități de aprovizionare în sistem, procedurile fiind bine puse la punct.

Directorul Patronatului Furnizorilor de Servicii Medicale Private (PALMED), Eduard Dobre, a punctat că sistemul privat și cel public de sănătate nu ar trebui privite separat, ci ca parte al aceluiași sistem de sănătate. Potrivit lui Dobre, statul ar trebui să își stabilească foarte clar obiectivele pentru sistemul public, iar investițiile excepționale în aparatură și condiții din sistemul privat să fie puse în slujba pacientului, printr-o bună gestionare a ambelor resurse.

Directorul executiv al Asociației Române a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare și dispozitive medicale (RASCI), Diana Mereu, a precizat că piața pe care o reprezintă continuă trendul ascendent înregistrat pe parcursul ultimilor ani, cu vânzări de 883,3 milioane de lei în primul trimestru al anului 2018, o creștere cu 13,2% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu aproximativ 3% față de ultimul trimestru al anului trecut.

Diana Mereu a arătat, totodată, că, în lipsa unui program național de educație pentru sănătate, campania educațională ”Despre sănătate cu responsabilitate” derulată de RASCI, care vine în sprijinul nevoii de informare a populației în domeniu, având în vedere că, potrivit studiilor de piață, cetățenii au acces la informații incomplete, înșelătoare, iar legislația lasă loc la interpretări. Campania și propune să contribuie la informarea si educarea consumatorilor cu privire la utilizarea corectă a medicamentelor fără prescripție medicală, suplimentelor alimentare și dispozitivelor medicale pentru îngrijire personală, pentru ca aceștia să poată lua decizii informate privind modul în care își gestionează propria sănătate.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit health forum
taxa
clawback
producatori
majorare
sanatate
minister
unifarm
privat
public
rasci
palmed
arpim