Pandemia a impactat puternic și finanțarea furnizorilor de sănătate și sustenabilitatea serviciilor acestora, iar efectele acesteia vor pune presiune nu numai asupra sistemului de sănătate, ci vor avea impact și asupra productivității economice, a declarat, în deschiderea Profit Health Forum, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial pentru sănătate.
Videoconferința a fost organizată cu sprijinul Bristol Myers Squibb și Nordis Group, fiind transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
Conf. dr. Diana Loreta Păun a arătat că efectele pandemiei au dus la deteriorarea stării de sănătate a populației și, în plus, la creșterea presiunii asupra unei stări de sănătate care este deja suprasolicitată.
”Efectele vor pune presiune nu numai asupra sistemului de sănătate, ci vor avea impact și asupra productivității economice. Pandemia a impactat puternic și finanțarea furnizorilor de sănătate, și sustenabilitatea serviciilor acestora. Criza a dus la cheltuieli neprevăzute și o redistribuție de fonduri, pentru că furnizorii au trebuit să-și remodeleze fluxurile tocmai pentru a le implementa și adapta noilor măsuri de distanțare. La fel, achiziția de echipamente de protecție a fost prioritară în dauna achiziționării altor produse necesare activității spitalelor. Efecte semnificative s-au produs și la nivelul furnizorilor, care au fost nevoiți să închidă temporar, pe perioada stării de urgență, activitatea cabinetelor - și mă refer aici la colegii stomatologi”, a arătat consilierul prezidențial.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Loreta Păun a adăugat că o pandemie de asemenea amploare are consecințe majore asupra binomului sănătate-economie, având în vedere legătura indisolubilă dintre aceste domenii, iar măsurile de limitare, lockdown-ul, criza economică generată au implicații asupra întregii societăți tocmai din cauza efectelor produse inclusiv de încetinirea consumului, de creșterea șomajului, de reducerea de salarii, care de asemenea pun o presiune semnificativă asupra surselor de finanțare.
”Măsurile costisitoare de sprijin pentru limitarea consecințelor economice au însemnat și ele costuri ridicate cu creșterea datoriei publice și, ca atare, implicații pentru sustenabilitatea finanțelor publice. Deci, vedeți, toate acestea se leagă, iar cheltuielile de sănătate sunt dependente de sursele de finanțare și este de așteptat să apară efecte majore și privind fluxurile de finanțare viitoare ale sănătății”, a declarat consilierul prezidențial.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Dragoș Anastasiu, despre taxa de solidaritate: Adică tot pe cei care produc punem biciul?Potrivit conf. dr. Loreta Păun, pandemia Covid nu a făcut decât să expună fragilitatea sistemică a sistemului de sănătate, impactul putând fi mult redus dacă ani de-a rândul investiția în sistemul de sănătate nu ar fi fost atât de fragmentată și atât de reactivă în funcție de crizele de moment, fiind asigurate în schimb, în mod real, o prevenție și educația pentru sănătate.
Oportunitatea deosebită pentru sistem, a mai spus consilierul, stă în fondurile europene, fie că este vorba de mecanismul de redresare sau de programele operaționale, alături de alte programe de sprijin al reformei în sănătate.