Legislația sănătății, luată în ansamblu, a fost modificată de peste 1.300 de ori în anii de după Revoluție, fără să rezolve foarte multe dintre deficiențele sistemului, a atenționat, la Profit Health.forum, Lucian Bondoc, managing partner la Bondoc și Asociații. Printre problemele indicate de acesta sunt modul în care de concepere a contractelor pentru manageri, dificil de respectat, practica sistemului de a se "acoperi cu hârtii" în orice acțiune, majorarea salariilor fără a lua în calcul multe consecințe, precum și taxa clawback și numărul redus de contributori care țin în spate sistemul public de sănătate.
Conferința a fost organizată cu sprijinul AbbVie, Asociația Distribuitorilor Europeni de Medicamente - ADEM, Asociația Distribuitorilor și Retailerilor Farmaceutici din România - ADRFR, Bondoc&Asociații și Grupul Monza România, cărora le mulțumim pentru participare
Conferința a fost transmisă în direct pe Profit TV, putând fi văzută și AICI.
“Prima caracteristică ar fi că este un domeniu sensibil politic, pentru că afectează o mare parte din populație și se cheltuiesc și foarte mulți bani. A doua caracteristică este una de ordin tehnic, ceea ce îl face foarte greu de controlat din exterior dacă nu ai concursul unora din interior. Totodată, sistemul de sănătate depinde foarte mult de autorități, iar până la taxa clawback orice contestare era de neconceput. Când un sistem nu este contestat, nu este supus unei concurențe, unei provocări reale. Atunci, calitatea politicilor publice este scăzută, pentru că lucrurile se rezolvă <și așa>. A patra caracteristică este că sistemul are deficit frecvent de bani și de resurse umane. Când am astfel de deficite, sunt situații în care nu pot să fac și lucruri pe care altfel puteam să le fac. (…) S-a creat o acceptabilitate în sistem, că nu le pot face pe toate, ceea ce acum este adevărat. Când am această acceptabilitate, am un reflex să nu mai fac neapărat ceea ce puteam să fac, pentru că nu este clar din ce cauză, și, de asemenea, un reflex să accept lucruri”, a spus avocatul.
Printre problemele evidențiate de acesta se numără și contractele managerilor de spitale.Aceștia nu pot respecta prevederile, întrucât în multe cazuri nici măcar nu au o imagine reală a ceea ce iau în primire la instalare.
“Eu vă dau în scris că nimeni nu îl poate respecta. Un astfel de contract, așa cum este acum, poate fi respectat dacă iei spitalul de la punctul zero sau iei un spital nou. Infecțiile nosocomiale fac parte din contractul cadru, sunt un indicator de eficiență, iar dacă am câteva încălcări pot să fiu dat afară. Mulți manageri de spital nici nu știu dacă au astfel de infecții în spital când îl preiau”, a explicat Lucian Bondoc.
Un alt aspect criticat de avocat este tendința sistemului de a se acoperi de hârtii, inclusiv ca mod de a evita responsabilități sau decizii.
“Ajungem la o acoperire în hârtii, dar care nu reflectă realitatea. În sectorul privat, când ai un audit, poți să greșești, foarte rar ești dat afară, în niciun caz nu ai dosar penal. În sectorul public, nu cred că este șef de instituție care după 6 luni să nu aibă o expunere. Aceasta este, iarăși o problemă, pentru că la noi este un sistem de genul Omul sfințește locul. Nu suntem la nivelul de instituții, suntem la nivelul de oaze. Dacă nu sprijinim oamenii care de bună credință vor să facă ceva și care de bună credință pot să aibă probleme, atunci este o problemă de fond”, a declarat reprezentantul Bondoc și Asociații.
CITEȘTE ȘI Profit Health.forum - Loreta Păun, consilier prezidențial: Preluăm președinția Consiliului UE cu probleme grave privind infecțiile nosocomiale și tuberculozaUn alt aspect care poate cauza probleme este majorarea salariilor, un lucru bun, dar care schimbă foarte multe situații specifice sistemului de sănătate.
“Este foarte bine că s-au mărit salariile, dar dacă nu le corelezi cu o parte din aceste lucruri, va fi un efect în pasul doi nu foarte bun. Acum, de exemplu, sunt medici care nu mai intră în gărzi, pentru că nu mai au nevoie de sporul respectiv”, consideră acesta.
De asemenea, un alt aspect important al creșterii de salarii este că aceasta s-a făcut prin subvenții acordate în spitalele de stat, în timp ce sistemul privat de sănătate a rămas să facă față singur noii situații.
Sistemul de sănătate, cu peste 5 milioane de contributori din 17 milioane de asigurați, ar beneficia de pe urma unei extinderi a bazei de asigurați, argumentează avocatul, în contextul în care suma cheltuită în medie pentru un român este cea mai mică din UE, cu 100 de euro sub cea din Bulgaria.
“Sunt multe lucruri bune în sistem și oameni care fac lucruri deosebite cu puțin, dar dacă nu suntem atenți la aceste caracteristici și nu avem o discuție în paralel pe cauze, nu se va schimba mare lucru”, a concluzionat Lucian Bondoc.