Producătorii francezi de medicamente cer negociatorilor Brexit să protejeze libera circulație a medicamentelor

Producătorii francezi de medicamente cer negociatorilor Brexit să protejeze libera circulație a medicamentelor
scris 7 sep 2018

Producătorii francezi de medicamente cer negociatorilor din Uniunea Europeană și Marea Britanie să asigure libera circulație a medicamentelor, dacă britanicii vor ieși anul viitor din blocul comunitar fără un acord, transmite Reuters.

Ieșirea Marii Britanii din UE fără un acord, pe 29 martie 2019, pune în pericol aprovizionarea cu mii de medicamente, iar producătorii sunt obligați să pregătească testarea dublă a produselor și acorduri de licențiere, pentru a menține medicamentele pe piață, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

Un sondaj Reuters efectuat în această lună a arătat că economiștii și analiștii anticipează o probabilitate de 25% ca Marea Britanie să iasă din UE fără un acord.

Peste 2.600 de medicamente au o parte din producție în Marea Britanie, în timp ce 45 de milioane de cutii de medicamente sunt livrate lunar din Marea Britanie în state UE, potrivit datelor din industria farmaceutică. Alte 37 de milioane de cutii de medicamente sunt livrate din UE în Marea Britanie.

CONFIRMARE Tranzacție: Miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli a cedat rețelei Regina Maria 4 centre medicale Hiperdia din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Tranzacție: Miliardarul elvețian Ernesto Bertarelli a cedat rețelei Regina Maria 4 centre medicale Hiperdia din România

”Suntem îngrijorați pentru că vedem că sănătatea și mendicamentele în special nu par să fie în fruntea listei negocierilor pentru Brexit, când în mod clar ar trebui să fie”, a declarat joi Philippe Lamoureux, directorul organizației de lobby LEEM.

”În fiecare stat membru au fost înființate comisii de evaluare a implicațiilor Brexit pentru sectorul farmaceutic. În orice caz, libera circulație a medicamentelor trebuie să fie menținută, în interesul pacienților de pe ambele maluri ale Canalului”, a spus acesta.

În Germania, producătorii de medicamente au cerut guvernului să analizeze lanțul de furnizori, pentru a identifica orice vulnerabilitate care ar putea provoca un deficit de medicamente esențiale.

Lamoureux a spus că Franța nu a adoptat o abordare similară, dar unele companii iau oricum inițiativa.

Sanofi, cel mai mare producător francez de medicamente, a anunțat luna trecută că va mări stocurile de medicamente din Marea Britanie, urmând exemplul AstraZeneca, GlaxoSmithKline, Roche și Novartis.

”Marea Britanie este al treilea mare client al Franței în privința exporturilor de medicamente. De cealaltă parte, Marea Britanie este al șaptelea mare furnizor în Franța”, a declarat Lamoureux, adăugând că este prematur să fie estimat impactul Brexitului asupra locurilor de muncă.

Agenția Europeană a Medicamentelor a avertizat luna trecută în privința unor pierderi peste așteptări de angajați și de activități ca urmare a transferării din Londra la Amsterdan, din cauza Brexitului.

viewscnt
Afla mai multe despre
medicamente
producatori
brexit