Firma Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vânzarea în 152 de spitale de produse biocide neconforme, începând din 2014, au stabilit procurorii Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție.
În dosarul privind dezinfectanții folosiți în spitale, din cercetările efectuate până în prezent a rezultat că, în intervalul 2014 - 2016, Hexi Pharma a încheiat contracte de vânzare de produse biocide cu 152 de unități medicale din România, arată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), într-un comunicat de presă transmis marți, scrie News.ro.
"Valoarea contractelor încheiate de Hexi Pharma cu aceste unități medicale - având ca obiect vânzarea de produse biocide cu privire la care s-au constatat nerespectări ale concentrației substanțelor active - este de circa 51 milioane de lei”, a precizat PICCJ.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avocata firmei Hexi Pharma, Mihaela Bobe, a fost, marți, la Parchetul instanței supreme pentru a i se aduce la cunoștință prejudiciul stabilit de procurori în dosarul dezinfectanților din spitale.
Procurorul general al PICCJ, Augustin Lazar, a declarat că, în ultimele zile, anchetatorii au ridicat documentele relevante în dosarul dezinfectanților din spitale, printre care contracte de vânzare-cumpărare cu diverse spitale, în baza acestor documente fiind stabilit prejudiciul în cauza.
Procurorul general a mai spus că, după stabilirea prejudiciului, patronal Hexi Pharma, Dan Condrea, urma să fie chemat de procurori pentru a i se aduce la cunoștință că este învinuit pentru înșelaciune în formă agravantă.
Dan Condrea a murit duminică seara, după ce a intrat cu mașina într-un copac, pe drumul dintre Corbeanca și Buiftea, în județul Ilfov. Investigația privind decesul lui Condrea este făcută de aceeași procurori care fac ancheta în dosarul dezinfectanților Hexi Pharma.
Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a anunțat, în 13 mai, că procurori ai Secției de urmărire penală și criminalistică au dispus efectuarea urmăririi penale față de compania Hexi Pharma pentru infracțiunea de "participație improprie la infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor".
Alexandru Dan Condrea controla sau era acționar în România la cel puțin șase firme, majoritatea din domeniul serviciilor medicale. Afacerile cumulate ale companiilor sale au depășit 30 milioane de lei în 2014.
Judecătoria Sectorului 5 a hotărât, în 16 mai, ca Hexi Pharma să nu poată începe, timp de două luni, procedura de dizolvare sau lichidare, să nu înstrăineze activele, să nu diminueze capitalul social și să nu facă niciun fel de transferuri bănești sau plăți, cu excepția salariilor și a plăților la utilități, în această perioadă fiind interzisă orice vânzare de produse biocide. Instanța a admis astfel cererea Parchetului Înaltei Curți de Casație și Justiție (PICCJ) de suspendare a dizolvării sau lichidării firmei Hexi Pharma.
În urma acestei decizii, compania Hexi Pharma a renunțat, în 17 mai, la cererea de insolvență pe care a depus-o, pe 11 mai, la Tribunalul București, instanța luând act de solicitarea firmei.