Peste două treimi dintre spitalele din Germania funcționează cu pierderi financiare. 40 și-au declarat insolvența

Peste două treimi dintre spitalele din Germania funcționează cu pierderi financiare. 40 și-au declarat insolvența
Profit.ro
Profit.ro
scris 11 iul 2024

Spitalele din Germania se confruntă cu dificultăți financiare tot mai mari, potrivit unui sondaj realizat printre managerii de spitale de firma de consultanță Roland Berger, transmite dpa.

Mai mult de jumătate din cei 650 de manageri de spital chestionați au spus că solvabilitatea instituției lor a fost ‘la risc’ sau chiar la ‘mare risc’ în trimestrul al doilea din 2024, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
Turiștii vor avea în acest an o contribuție record de 800 de miliarde euro la economia Europei CITEȘTE ȘI Turiștii vor avea în acest an o contribuție record de 800 de miliarde euro la economia Europei
Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Potrivit autoevaluărilor, 28% dintre spitale ar putea intra în insolvență până la sfârșitul anului.

Peter Magunia, expert în management spitalicesc și partener la Roland Berger, a afirmat că atât spitale mici, cât și multe spitale mari – inclusiv clinici universitare – se confruntă cu presiuni semnificative.

‘Spitalele publice, mai ales, se află sub o presiune suplimentară’, a adăugat el.

În 2023, 70% dintre spitalele din Germania au încheiat anul cu pierderi. ‘Suntem de părere că în viitorul foarte apropiat vor avea loc alte închideri, având în vedere situația economică și a lichidităților’, a declarat expertul.

Rezultatele anchetei corespund unei evaluări pesimiste făcute de Asociația spitalelor germane, care, mai devreme în acest an, a vorbit despre o situație economică fără precedent.

Potrivit asociației, 40 de spitale de pe teritoriul țării și-au declarat insolvența în 2023, iar 2024 ar putea stabili un nou record negativ.

Guvernul german a promis să așeze finanțarea spitalelor pe baze solide. Reforma ar urma să fie aplicată la începutul lui 2025, însă, potrivit lui Peter Magunia, aceasta nu a liniștit incertitudinile în spitale.

‘În prezent, niciun spital nu poate calcula efectele reformei. Nu există un model, nici care să fie pus la dispoziție, nici care ar putea fi dezvoltat în mod independent’, a explicat el.

Camera Deputaților, convocată luni în sesiune extraordinară pentru modificarea legislației privind urșii, în urma tragediei din Munții Bucegi CITEȘTE ȘI Camera Deputaților, convocată luni în sesiune extraordinară pentru modificarea legislației privind urșii, în urma tragediei din Munții Bucegi

Potrivit experților, pe termen mediu și lung multe spitale vor fi forțate să fuzioneze.

‘Cincizeci la sută dintre manageri se gândesc la fuzionări’, a precizat Magunia.

‘Multe spitale nu vor putea supraviețui de unele singure, ci doar ca parte a unui grup. Există deja câteva grupuri spitalicești, însă ele trebuie cu siguranță să crească’, a apreciat el.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
spital