Farmaciile nou-înființate în mediul rural ar urma să fie scutite 5 ani de la plata impozitului pe profit, în timp ce medicii și farmaciștii etnici români, dar fără cetățenie ar urma să poată profesa în țară chiar dacă nu provin din state ale Uniuniii Europene sau Spațiului Economic European, prevăd două proiecte legislative.
Inițiativele aparțin parlamentarilor USR, dar au și suținerea unor aleși din alte partide, precum PNL, PMP sau UDMR.
”Aproape 3.000 de fałmacii comunitare sau oficine din mediul rural s-au închis în ultimii ani din cauza lipsei de profitabilitate. Astfel, în mediul rural există o farmacie la peste 4.000 de persoane, în timp ce, în mediul urban, cu toate că există criterii demografice de autorizare, există și 2-3 farmacii pe aceeași stradă, adesea la distanță de câteva zeci de metri una de cealaltă”, arată autorii proiectului privind farmaciile.
Ei amintesc că accesul la servicii farmaceutice în zona rurală este susținut în alte țări prin așa numita Schemă Esențială pentru Farmaciile Mici - un mecanism de asistență financiară acordată farmaciilor care nu sunt viabile din punct de vedere economic datorită locației și volumului de produse comercializate.
Prin urmare, pentru creșterea accesului la medicamente și servicii farmaceutice în mediul rural, proiectul propune scutirea de la plata a impozitului pe profit, pe o perioadă de 5 ani, pentru farmaciile comunitare sau oficinele nou-înființate în mediul rural.
Inițiatorii celui de-al doilea proiect afirmă că statul român nu asigură cadrul legislativ necesar prevenirii situațiilor de discriminare a farmaciștilor și medicilor etnici români, dar care nu sunt cetățeni români în raport cu colegii lor, farmaciști și medici cetățeni români.
Astfel, după absolvirea Facultății de Farmacie, după promovarea examenelor aferente și obținerea în România a diplomelor/certificatelor prevăzute de lege, în condiții concurențiale, farmaciștii de etnie română nu sunt admiși în Colegiul Farmaciștilor din România astfel încât să poată profesa.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul vrea să dea sporuri de 55% până la 85% din salariu personalului sanitar care luptă cu coronavirusAceleași condiții restrictive se regăsesc în actuala legislație și pentru medicii etnici români cărora li se permite să finalizeze facultatea de medicină, să promoveze toate examenele de absolvire și rezidențiat, după care nu li se permite să se înscrie în Colegiul medicilor pentru a putea profesa.
Prin urmare, pentru a asigura în fapt egalitatea de șanse și tratament pentru românii de pretudindeni indiferent de cetățenie - absolvenți ai facultăților de medicină și farmacie din România -, proiectul acordă dreptul acestora de a profesa în țara noastră în aceleași condiții solicitate absolvenților cetăățeni români sau ai Uniunii Europene.