Ieftinirea preconizată a medicamentelor va face ca mii de produse să aibă prețuri sub nivelul de sustenabilitate pentru producători și vor dispărea de pe piață, arată ARPIM și APMGR. Cele două asociații spun că, în timp ce prețurile vor deveni nesustenabile la producător, în farmacii cele mai ieftine medicamente, cele sub 30 de lei, se vor scumpi cu până la 59%, prin păstrarea prețului de producător și creșterea cotelor de adaos de distribuție și farmacie.
Conform calculelor producătorilor, aplicarea acestor cote de adaos va face ca prețurile să crească la 3.536 medicamente din totalul de 5.430 medicamente din catalogul național, însemnând creșteri de preț la peste 60% din toate medicamentele aflate în comerț. Astfel, pacienții vor plăti mai mulți bani din buzunar pentru medicamente uzuale, iar CNAS va deconta sume mult mai mari, pe care apoi le va descarcă către producători sub forma taxei clawback.
Astfel, scumpirile se vor situa între 0,31% și 59%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Cele mai afectate medicamente de această măsură:
Noua metodologie nu este decât o variantă modificată a celei vechi, care păstrează o dublă referențiere pentru generice, și 65% din prețul inovatorului și cel mai mic preț din 12 țări de referință, și reduce prețul acestora sub minimul european, potrivit sursei citate.
”Ministerul Sănătății a propus astăzi o altă modificare a cotelor de adaos, din nou fara nicio discuție cu producatorii de medicamente. Modificarea unui act normativ la doar o săptămână după ce a fost adoptat nu este decât dovada unei lipse de profesionalism care poate avea efecte catastrofale, în principal asupra pacienților”, arată Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) și Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
ARPIM și APMGR consideră inacceptabilă lipsa totală de dialog și ignorarea permanentă a poziției partenerilor sociali în elaborarea actelor normative.
În consecință, cele două organizații cer Prim-Ministrului Dacian Cioloș abrogarea Hotărârii de Guvern nr. 800/2016 și reluarea imediată a procesului de elaborare a unei noi metodologii de calcul al prețului medicamentelor
”Considerăm că este nevoie de elaborarea unei politici coerente a medicamentului care să ia în considerare nu numai măsurile administrative legate de preț, ci și politicile fiscale, asigurarea finanțării și accesul la tratamente de ultima generație”, arată cele două asociații.
ARPIM este organizația care susține obiectivele comune ale celor mai importante 29 de companii farmaceutice internationale producătoare de medicamente originale, prezente în România. Companiile farmaceutice membre ARPIM sunt: Abbvie, Alcon, Amgen, Angelini Pharmaceuticals, Astellas Pharma, AstraZeneca, Bayer, Berlin-Chemie, A. Menarini, Boehringer Ingelheim, Boiron, Bristol Myers Squibb, Chiesi, Eli Lilly, GlaxoSmithKline, Ipsen, Johnson & Johnson, Lundbeck, Merck Romania, Merck Sharp & Dohme, Novartis Pharma Services Romania, Novo Nordisk Farma, Pfizer, Roche, Sanofi Aventis, Servier Pharma, Schire, Takeda Pharmaceuticals, UCB Pharma, Vifor Pharma.
Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Cluj-Napoca, Targu Mures si Constanta unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa.
APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, Accord Healthcare, Biofarm, Cipla, Dr. Reddy’s, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Mylan, Sandoz, Terapia-a Sun Pharma company, Teva, Zentiva.