Oferta publică de cumpărare a majoritarilor de la Zentiva România - lansată la prețul de 3,50 lei/acțiune

Oferta publică de cumpărare a majoritarilor de la Zentiva România - lansată la prețul de 3,50 lei/acțiune
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 feb 2018

Compania-mamă Zentiva NV lansează astăzi o ofertă publică de cumpărare pentru 18,32% din acțiunile Zentiva România, operațiune de piață anunțată de la finele anului trecut și pentru care societatea strânsese deja oferte angajante pentru 10,45% din titluri.

Acționarii Zentiva România (SCD) vor putea subscrie, în intervalul 20 februarie – 5 aprilie, pentru a-și vinde la prețul de 3,50 lei/acțiune, titlurile deținute către majoritari într-o ofertă publică de răscumpărare derulată pentru 76,38 milioane acțiuni, reprezentând 18,32% din capitalul social. În cadrul unei subscrieri integrale, operațiunea de piață intermediată de BRD Groupe Societe Generale s-ar ridica la 267,32 milioane lei (57,38 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News

Un anunț privind lansarea acestei oferte venise încă din luna decembrie, iar la acel moment prețul de 3,50 lei/acțiune indicat de cumpărător era cu aproximativ peste prețul din piață. Între timp, cotația a urcat în piața secundară, apropiindu-se de reperul tranzacției. La acest nivel, capitalizarea de piață a Zentiva România se ridică la 1,46 miliarde lei (313,25 milioane euro).

Biofarm București își anunță rezultatul pe 2017: profit net cu 24% mai mare CITEȘTE ȘI Biofarm București își anunță rezultatul pe 2017: profit net cu 24% mai mare

Inițial, emitentul anunțase că oferta va fi făcută de companiile din grupul majoritar Sanofi, respectiv Venoma Holdings Limited și Sanofi Aventis Europe și că pentru derularea acesteia avea deja strânse oferte angajante de vânzare pentru 10,45% din titlurile companiei. Pachetele sunt similare cu cele ale fondului finlandez KJK Fund II SICAV-SIF și a fondurilor de pensii administrate NN, investitori activiști care au solicitat conducerii companiei explicații extinse asupra bilanțurilor Zentiva România cu suspiciunea că prin intermediul prețurilor de transfer profiturile companiei românești sunt derulate către majoritarii de la Sanofi.

„În această companie se întâmplă lucruri care mie îmi stârnesc o anumită suspiciune”, declara în AGA Răzvan Lefter, reprezentant al KJK. Calculele fondului spuneau că dacă ar fi substrase cheltuieli aparent nejustificate sau chiar denunțate ca nereale, câștigul EBITDA la Zentiva ar fi trebuit să fie în anul 2016 cu 45% mai mare.

Invocat ca bau-bau al multinaționalelor în AGA-șoc de la Zentiva din primăvară, șeful majorității parlamentare Liviu Dragnea a reacționat la informațiile vehiculate în Adunare și preluate în exclusivitate de Profit.ro.

„Am citit în presă despre nemulțumirile acționarilor unor firme din România care sunt deținute de mari grupuri multinaționale. Ei se plâng de faptul că profiturile obținute aici sunt transferate, prin operațiuni fictive, către grupurile din afară care dețin pachetul majoritar. Scad astfel artificial și dividendele acționarilor minoritari din România, și taxele datorate către statul român. Susțin categoric orice investiție străină onestă în România! Dacă însă se recurge la operațiuni fictive, pentru a eluda plata taxelor în România, atunci cred că ANAF-ul și alte autorități ar trebui să intervină. Când se încalcă legea, instituțiile statului trebuie să acționeze la fel de ferm, indiferent de forța sau anvergura unei companii", afirma atunci Dragnea.

Conform unor surse din piață, pe parcursul anului trecut, Zentiva România a avut controale de la Fisc, iar succesiunea de evenimente amintită a precipitat oferta care este anunțată astăzi.

Zentiva România a obținut anul trecut venituri din vânzări de bunuri de 426,24 milioane lei, în creștere cu 9,91%, față de 387,80 milioane lei în 2016, conform rezultatelor anuale preliminare publicate ieri. De asemenea, profitul net a urcat cu 17,99%, la 86,30 milioane lei, de la 73,14 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
zentiva romania
sanofi
bursa
nn
kjk
bvb
liviu dragnea
brd