Aproximativ o cincime din cheltuielile din domeniul sănătății din țările membre ale Uniunii Europene sunt inutile și ar putea fi realocate pentru o mai bună utilizare, se arată într-un raport publicat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), care precizează numeroasele modalități prin care se poate reduce risipa în spitale și cu medicamentele, informează AFP.
"Reducerea acestor cheltuieli este importantă nu numai pentru îmbunătățirea accesului la îngrijirile necesare dar și pentru garantarea rezistenței sistemului de sănătate", apreciază OECD în acest raport conform căruia aproape 9,6% din PIB-ul european este consacrat îngrijirii medicale, scrie Agerpres.
Pentru a utiliza mai bine acești bani, "resursele ar putea fi alocate mai eficient în spitale". În acest sens, o parte din internările în spitale ar fi "evitabile", în special pentru pacienții care suferă de diabet, hipertensiune sau astm.
CITEȘTE ȘI YouTube va afișa două reclame consecutive la începutul clipurilorOECD menționează recursul uneori "excesiv" la nașterile prin cezariană și, dimpotrivă, recursul uneori insuficient la chirurgia ambulatorie (fără spitalizare), de exemplu pentru operațiile de cataractă sau amigdalită. O altă zonă în care ar putea fi făcute economii sunt "externările tardive" ale pacienților spitalizați, pe care unele țări din nordul Europei le sancționează cu o amendă impusă instituțiilor spitalicești.