Grupul suedez Medicover, printre cei mai mari furnizori privați de servicii medicale din România, a primit o finanțare de la Banca Internațională de Investiții (IIB) în cadrul emisiunii sale de obligațiuni de tip Schuldschein, bani ce vor merge către extinderea operațiunilor din România, Ungaria și Slovacia.
IIB a participat cu o sumă nespecificată la finanțarea unei tranșe de obligațiuni Schuldscheindarlehen (SSD) emise de Medicover, cu scadența la 10 ani.
În octombrie 2019, grupul suedez a atras 120 de milioane de euro în prima sa emisiune de titluri SSD, suma fiind suplimentată cu 20 milioane de euro o lună mai târziu, după emiterea unei noi tranșe de obligațiuni.
CITEȘTE ȘI În pandemie, Farmacia Tei și Bebe Tei au cumulat afaceri de peste 1,1 miliarde leiFondurile obținute acum de la IIB vor fi alocate pentru continuarea modernizării tehnologice și extinderea operațiunilor grupului Medicover în regiunea Europei Centrale și de Est, în principal în România, Ungaria și Slovacia.
Medicover operează o rețea totală de peste 30 de clinici, 15 laboratoare de diagnostic și 3 spitale majore în cele trei țări, majoritatea aflate în România.
Grupul suedez a intrat în România prin preluarea Synevo, în urmă cu 25 de ani. Pe plan local, Medicover a raportat afaceri de 128 milioane euro anul trecut, în creștere cu 7,5% de la 119 milioane euro în 2019.
România este a treia mare piață pentru Medicover la nivel global, după Germania și Polonia.
Banca Internațională de Investiții a fost fondată în 1970 și a început activitatea în anul următor, ca o alternativă la Fondul Monetar de Investiții (FMI) pentru statele din fosta zonă economică a statelor comuniste CAER. Banca are ca membri guvernele Bulgariei, Vietnamului, Cubei, Mongoliei, Federației Ruse, României, Cehiei, Slovaciei și Ungariei.