Câteva zeci de angajați ai Spitalului Județean de Urgență din Craiova au întrerupt lucrul și protestează, marți dimineață, pentru a doua zi consecutiv, din cauza diminuării sporurilor cu până la 50%. Ei spun că vor declanșa greva generală dacă revendicările nu le vor fi soluționate în 48 de ore.
Protestul a început în jurul orei 8.00, iar dacă luni a fost unul spontan, acum acțiunea este organizată de către sindicate, care susțin că vor declanșa greva generală dacă sporurile nu vor reveni la valoarea dinainte de 1 martie, scrie News.ro.
Mare parte dintre protestatari sunt infirmieri, biologi sau farmaciști, care spun că sporurile le-au fost diminuate cu procente între 20 și 50%.
CITEȘTE ȘI Gigantul american Amazon aproape își dublează profitul în RomâniaÎn ultima perioadă, au avut loc proteste în mai multe spitale din țară, cadrele medicale fiind nemulțumite că le-au fost micșorate sporurile și astfel le-au scăzut veniturile cu câteva sute de lei, diminuările putând ajunge până la 1.300-1.500 de lei.
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat luni că i-a chemat la discuții pe managerii spitalelor unde angajații au declanșat proteste din cauza diminuării sporurilor, ea afirmând că trebuie aplicată o lege, iar prin această lege au existat și majorări importante ale salariilor medicilor.
Sorina Pintea a mai spus, după discuții la Ministerul de Finanțe, că managerii de spitale trebuie să găsească soluțiile de redistribuire a sporurilor, astfel încât angajații să nu piardă la salariu.
"Nu a fost o discuție legată despre salarii, am avut multe alte teme. Bugetul este foarte clar. Avem majorările salariale și încadrarea în 30% sporuri, este rândul managerilor să fie manageri. Am verificat activitate unor spitale, este inadmisibil să nu facă până acum contracte cu CNAS. Voi continua acest tip de evaluări", a declarat Sorina Pintea după discuțiile de la Ministerul Finanțelor.
Sorina Pintea a explicat că scăderile salariale au afectat aproximativ 10% din totalul personalului medical, iar în cazul celorlalți angajați vorbim despre "majorări semnificative". "Este o situație regretabilă, e inadmisibil să pierzi la salariu, dar asta se poate remedia. Bugetul ăsta este. Le-am spus asta și managerilor, totul depinde de buna lor gestionare", a explicat Pintea.
Ea i-a amenințat pe directorii de spitale care nu își fac treaba cu ieșirea din sistem, dar nu a precizat cât timp va dura procesul de evaluare care a început. "Am început acest tip de evaluări. Vă dați seama, sunt 180 de spitale în subordinea Ministerului Sănătății".
Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat vineri, la finalul unor noi negocieri cu sindicaliștii din sănătate, că va da o circulară prin care cere spitalelor ca în baza legii să acorde stimulente angajaților care vor avea veniturile mai mici în luna martie, astfel încât să fie compensate pierderile.