Vânzările grupului farmaceutic ungar Gedeon Richter în România au scăzut cu peste 10% în primele 9 luni din acest an, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, la 161,6 milioane de euro. Suspendarea licenței pentru divizia românească de distribuție a grupului, anunțată de Profit.ro, a influențat negativ atât rezultatele pe piața locală, cât și cele la nivelul grupului.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La nivelul grupului, vânzările au scăzut cu aproape 6%, la 1,02 miliarde de euro, pe fondul scăderii veniturilor filialei de distribuție Pharmafarm, din România, a cărei activitate a fost suspendată din iunie până în septembrie cu acuzația de încălcare a practicilor de distribuție.
În septembrie, Profit.ro a anunțat că licența a fost reacordată.
România este una dintre piețele cheie ale grupului ungar, contribuind cu aproape 40% la vânzările acestuia în Uniunea Europeană.
Activitățile de distribuție și retail din România, care reprezintă circa 80% din veniturile grupului pe acest segment, au avut un declin de aproximativ 13%, la 147 milioane euro. În lei, veniturile pe aceste segmente au scăzut cu 11%, la aproape 684 milioane lei.
"Vânzările grupului din distribuție și retail au însumat 190,4 milioane de euro în primele 9 luni, în scădere cu 21,7 milioane de euro față de perioada de bază. Declinul a rezultat din suspendarea temporară a licenței de operare a subsidiarei de distribuție din România, Pahrmafarm, pe 21 iunie 2018. Majoritatea facilităților de depozitare au reluat operațiunile pe 19 septembrie 2018", se arată în raportul grupului ungar.
Pe de altă parte, operațiunile de producție de medicamente din România au adus venituri de 25 milioane euro, în creștere ușoară față de anul precedent.
Gedeon Richter are, în România, operațiuni de distribuție și retail, prin Pharmafarm și Gedeon Richter Farmacia. Totodată, Gedeon Richter derulează în România și activități de producție, prin fabrica de medicamente Gedeon Richter România din Târgu-Mureș.
Pharmafarm deține 7 depozite regionale, în Brăila, București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Mureș, Timișoara, și un depozit central în localitatea Corunca, din județul Mureș, având un portofoliu de peste 4.000 de produse farmaceutice, parafarmaceutice și cosmetice, furnizor pentru circa 2.500 de farmacii.