Sezonul rece duce la creșterea afecțiunilor psihice, iar persoane cu o sănătate mentală normală în cea mai mare parte a anului suferă de simptome depresive în special iarna, afirmă Petronela Nechita, medic primar psihiatru în cadrul Institutului de Psihiatrie Socola din Iași. Perspectivele în sănătate vor fi anunțate la Profit Health.forum, conferință organizată împreună cu Abbvie, Adem și Grupul Monza, care va fi deschisă de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, și va reuni principalii jucători din domeniu, în direct la Profit TV.
Detalii sunt disponibile AICI
Cei mai afectați de scăderea temperaturii și de umezeală sunt copiii, vârstnicii și persoanele care suferă de anumite boli cronice, arată Agerpres.
Respectarea orelor de somn, evitarea suprasolicitării, petrecerea a cât mai mult timp în aer liber, sportul sau alimentația corespunzătoare - sunt câteva dintre recomandările făcute de specialiști, pentru a diminua sau combate efectele negative pe care schimbarea vremii le-ar putea avea asupra organismului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Sezonul rece duce deja la creșterea afecțiunilor psihice. (...) Mulți indivizi, cu o sănătate mentală normală în cea mai mare parte a anului, suferă de simptome depresive în diferite anotimpuri, în special iarna. Condiția este cunoscută și sub denumirile: depresie de iarnă, melancolie de iarnă sau depresie sezonieră", spune Petronela Nechita.
Ansamblul de simptome neplăcute poate cuprinde: dificultatea trezirii dimineața, stare de rău matinală, tendința la supraalimentație și hipersomnie, lipsa energiei, dificultăți de concentrare, evitarea socializării, libido scăzut, melancolie, nervozitate, oboseală.
"Femeile sunt diagnosticate cu această condiție mult mai frecvent, în procent de 70-80%, decât bărbații, iar patologia este mult mai des întâlnită la adulții tineri (în jurul vârstei de 30 de ani), deși poate apărea la orice vârstă. Istoricul familial este, de asemenea, un factor ce poate crește riscul de tulburare afectivă sezonieră", consideră medicul psihiatru.
CITEȘTE ȘI România are doar 11 paturi pentru "marii arși", în cazul unei tragedii precum cea de la Colectiv s-ar apela la ajutor extern. Ce anume se întâmplă va fi anunțat la Profit Health.forumLa unii pacienți există și riscul de suicid, iar în aceste situații se impune internarea de urgență într-un spital de psihiatrie, deoarece simptomatologia implică tratament medicamentos sub supraveghere psihiatrică.