Gilead Sciences dezvoltă versiuni ușor de administrat ale medicamentului antiviral Remdesivir destinat tratării COVID-19, care pot fi utilizate în afara spitalelor, inclusiv unele care pot fi inhalate, după ce studiile clinice au arătat o eficacitate moderată a medicamentului administrat prin perfuzie, transmite Reuters.
Remdesivir este singurul medicament de până dovedit că ajută pacienții cu COVID-19, dar Gilead și alte companii caută modalități de a face să funcționeze mai bine, scrie News.ro.
Pentru pacienții cu forme grave de boală, companiile Roche și Eli Lilly testează medicamente în asociere cu Remdesivir.
CITEȘTE ȘI Rafila: Vaccinarea copiilor - o prioritate; haideți să nu discutăm numai de vacanțe și terase, ci despre accesul la servicii medicaleGilead încearcă să trateze virusul în prima fază a bolii. Alte antivirale, cum ar fi pilula de gripă Tamiflu, funcționează cel mai bine atunci când sunt administrate cât mai devreme posibil după infectarea bolnavului.
Gilead a anunțat luni că analizează modalitățile de utilizare a remdesivir mai devreme în cursul bolii, inclusiv prin formulări alternative. Compania a confirmat într-un e-mail că cercetează o versiune inhalată, dar a refuzat comentariile suplimentare.
Directorii companiei, cum ar fi medicul șef Merdad Parsey și directorul financiar Andrew Dickinson, au acordat interviuri analiștilor Wall Street, în ultimele săptămâni, pentru a discuta despre planurile care sunt în stadii incipiente.
Ei au spus că, pe termen lung, compania explorează o formulare subcutanată a remdesivir, precum și versiuni sub formă de pulbere uscată, care trebuie inhalate. Remdesivir nu poate fi administrat sub formă de pastilă deoarece are o structură chimic care s-ar degrada în ficat, iar formularea intravenoasă (IV) este utilizată doar de spitale.
Pe termen scurt, Gilead studiază modul în care formularea sa IV existentă de remdesivir poate fi diluată pentru a fi utilizată cu un nebulizator - un dispozitiv de administrare a medicamentelor folosit pentru administrarea medicamentelor sub formă de ceață inhalată în plămâni.
Ideea este că un nebulizator ar face remdesivirul disponibil în mod mai direct pentru căile respiratorii superioare și țesutul pulmonar, deoarece se știe că coronavirusul atacă plămânii. De asemenea, ar permite tratamentul precoce al pacienților cu coronavirus care nu sunt spitalizați.
Luni, Gilead a raportat rezultatele studiilor clinice care arată că remdesivirul IV a oferit un beneficiu modest pentru pacienții internați cu forme moderate de COVID-19, în comparație cu tratamentele standard.