Curtea Constituțională a stabilit că OUG 25/ 2020 care prevedea liberalizarea programelor naționale de sănătate este neconstituțională în ansamblul său, fiind adoptată fără avizul Consiliului Legislativ. OUG a fost propusă de fostul ministru al Sănătății Victor Costache.
CCR a dezbătut, marți, excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.I pct.l, pct.2 și pct.5 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, arată news.ro.
Sesizarea a fost depusă de către Avocatul Poporului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
”În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu unanimitate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.25/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, precum și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr.158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, este neconstituțională, în ansamblul său. În argumentarea acestei soluții, Curtea a reținut, în esență, că actul normativ supus controlului de constituționalitate a fost adoptat fără respectarea exigențelor legale și constituționale referitoare la solicitarea avizului Consiliului Legislativ”, a transmis, marți, CCR.
În 19 februarie, Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională privind modificările aduse sistemului sanitar prin OUG nr. 25/2020, despre care spunea că "sunt în contradicție cu Constituția și afectează grav dreptul la sănătate al cetățenilor români".
"Avocatul Poporului observă, între altele, faptul că inițiatorul ordonanței a omis să solicite și să obțină avizul conform al Comisiei interministeriale pentru suport tehnic, organismul de la care era obligat de lege să îl ceară, întrucât O.U.G. 25/2020 are ca obiect de reglementare inclusiv asistența medicală de urgență. Acest fapt atrage neconstituționalitatea întregului act normativ", arata atunci Avocatul Poporului.
Conform Avocatului Poporului, în condițiile în care actul normativ afectează drepturi și libertăți cetățenești, iar Legea fundamentală interzice adoptarea ordonanțelor de urgență care, prin obiectul de reglementare, afectează respectivele drepturi și libertăți, OUG nr. 25/2020 nu respectă această interdicție, nu există nicio analiză care să justifice urgența și nu este dovedită situația extraordinară care a determinat emiterea ordonanței de urgență.
În opinia Avocatului Poporului, OUG nr. 25/2020 încalcă dreptul la ocrotirea sănătății și dreptul la asistență medicală în unitățile sanitare de stat, prevăzute de art. 34 alin (2) si art. 47 alin. (2) din Legea fundamentală.
Ordonanța de Urgență prevede modificarea Legii privind reforma în sănătate, în sensul în care programele naționale de sănătate - finanțate de stat – vor putea fi derulate ”unitar” de către furnizori publici și privați.
CITEȘTE ȘI FOTO Prima zi de relaxare, primul protest: Sute de protestatari, inclusiv cu politicieni, în fața GuvernuluiVicepremierul Raluca Turcan afirma, în februarie, că OUG ”va salva vieți”, iar ministrul Sănătății de la acel moment – Victor Costanche – nu a făcut altceva decât să spargă monopolul unor spitale publice.
La rândul său, șeful Cancelariei premierului, Ionel Dancă, afirma că OUG este ”un act normativ curajos al Guvernului”.